Performans turističkih radnika sa Žabljaka: "Dalje nećeš moći"

"Šta da očekujemo. Da druga jezera i vrhovi Durmitora postanu predmet tendera i da se daju na upravljanje raznim privatnicima da tamo ruše, zidaju i grade", kazala je Žabljančanka Milena Šljivančanin
1669 pregleda 6 komentar(a)
Sa današnjeg performansa, Foto: Obrad Pješivac
Sa današnjeg performansa, Foto: Obrad Pješivac

Udruženje turističkih radnika Žabljak organizovalo je kod rampe performans, čiji je cilj, kako je kazao žabljački ugostitelj Miraš Vuković, da upozna brojne zainteresovane širom svijeta, šta predstavlja njihov logo "Dalje nećeš moći".

Milenko Stijepović, prvi direktor NP "Durmitor", kazao je da "investicije kod Crnog jezera predstavljaju bezumlje, najveće koje može biti".

"One dokazuju da je na sceni menadžerstvo i politika, umjesto da ovim prostorima upravlja nauka i znanje, kako je to ranije bilo. Ni čvrsta politička ruka komunističkog sistema na ovom prostoru nije radila protiv stavova nauke. Crno jezero je jedinstven svjetski fenomen i nije mi jasno kako tako glomazan administrativni aparat u nacionalnim parkovima nije znao vrijednosti sva četiri fenomena koji krase Crno jezero. Prigovara mi se da sam mnogo sjekao kad sam rukovodio, što je tačno, ali to nije rađeno kod Crnog jezera", kazao je Stijepović.

Turistički radnik Dane Novosel pozvao je ministra turizma Pavla Radulovića da dođe i zajedno sa njima uživa u ljepotama Durmitora, Crnog jezera i Tare.

"Ministar treba bolje da se informiše šta znači Nacionalni park pod zaštitom UNESCO. Želimo da informišemo predsjednika Opštine Veselina Vukićevića da smo i dalje spremni da životima branimo Taru i Crno jezero", kazao je Novosel.

Porodica Vuković-Motika iz Motičkog gaja prva je naselila ove prostore pa je Radenko Pile Vuković podsjetio da su njegovi preci i drugi u odbrani ovih prostora već tri i po vijeka.

"Da tako nije rađeno kroz generacije, mi danas ne biismo imali šta da branimo. Ovo nas je ujedinilo i motivisalo da našem potomstvu ostavimo u nasljeđe ljepote iz kojih naći način da žive i egzistiraju na ovom prostoru“, kazao je Vuković.

Žabljančanka Milena Šljivančanin kazala je da "svako ko iole poznaje Zakon o zaštiti prirodnih dobara zna da prirodna dobra ne mogu biti predmet prodaje i zakupa".

"Šta da očekujemo. Da druga jezera i vrhovi Durmitora postanu predmet tendera i da se daju na upravljanje raznim privatnicima da tamo ruše, zidaju i grade", kazala je Šljivančanin.

Bonus video: