Amfilohije: Vlast bi trebala da sluša glas naroda

"Ovo se gradi za obnovu ljubavi bratske među ljudima, ne gradi se sa mržnjom prema bilo kome, a pogotovo ne prema Crnoj Gori koja je naša domovina"
4219 pregleda 49 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije ispred krstionice u manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci, Foto: Siniša Luković
Mitropolit Amfilohije ispred krstionice u manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.04.2019. 19:36h

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije obišao je novosagrađenu krstionicu u manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta i zahvalio se vjernicima koji "molitvama i riječju koje su naše jedino oružje", brane objekat koji država želi da sruši jer je izgrađen bez adekvatnih papira.

"Ne znam da li da kaznim oca Mijajla Backovića i igumana Benedikta jer, priznajem, a to sam rekao i premijeru Dušku Markoviću, da sam im dao blagoslov da se ovdje podigne krstionica, a ne da se podigne i kao crkvica, ali su to oni, očevidno uradili u nadi da će preko toga krenuti i obnova samog hrama Svetih Arhangela. Oni su to podigli i sad naravno, ako je podignuto, nije da se ruši, pogotovo kada u najbližoj okolini postoje na desetine mnogo većih objekata koji su podignuti bez ikakvih dozvola države. Međutim, jedno što su htjeli da ruše je ova mala crkvica – Suza Njegoševa, kao početak obnove drvene svetinje prevlačkoga Hrama. Niko pametan to ne bi uradio, pogotovo ne u modernoj Evropi 21. vijeka.", kazao je Amfilohije obraćajući se vjernicima na Prevlaci.

On je podsjetio na bogatu i slojevitu prošlost tog svetilišta i krstionice na tom mjestu koja datira iz četvrtog vijeka, naglasivši da je namjera Mitroplije u čemu je podržavaju i stručnjaci iz Italije i vlasti regije Veneto, da obnovi cijeli srednjevjekovni manastir na Prevlaci i da pritom sačuva i prezentira javnosti sve istorijske slojeve tog lokaliteta, počev od najranijih rimskih iskopina i mozaika, do današnjih vremena.

"Ovo se gradi za obnovu ljubavi bratske među ljudima, ne gradi se sa mržnjom prema bilo kome, a pogotovo ne prema Crnoj Gori koja je naša domovina. Gradi se za unapređenje i budućnost naše djece.", rekao je on on, dodajući da je bio spreman da se nadstrešnica krstionice ne ruši, već izmjesti sa ponte ako to smeta državi, ali to međutim tehnički bilo neizvodljivo.

Amfilohije je "Vijestima" kazao da je posebno ponosan na činjenicu da je preksinoć među građanima koji su se okupili na Prevlaci da brane krstionicu, pored pravoslavaca, bilo i dosta katolika.

"To znači da svi ti ljudi imaju vjere i straha od Boga i da smo mi svi u suštini jedna Crkva Božija.Ko god vjeruje u Hrista bilo da je katolik ili pravoslavni, on će da brani svetinju. Posebno me raduje da su i rimokatolici bili ovdje sa nama, jer smo mi ovdje zajedno kroz vjekove što se ono kaže i kad smo valjali i kad nismo valjali. Srećom, sad opet valjamo jedni drugima zajedno braneći svetinju", istakao je mitropolit, dodajući da je od "ogromnog značaja" podrška koju je Mitropolija dobila od regije Veneto.

"Daj Bože da i naša vlast posluša taj glas iz Venecije koji je tako dragocjen jer smo i od ranije imali kontakte sa njima i čak imamo stručnjake iz Italije – arheologe, istoričare umjetnosti, arhitekte, koji su članovi Odbora za obnovu manastira i vrlo su nam dragocjeni. Ova svetinja je Istok na Zapadu i Zapad na Istoku i ona je u sebi objedinila sve ono što je dala zapadna Crkva i Crkva Istoka", naglasio je Amfilohije.

Istakao je da se od preksinoćnje akcije policije na Prevlaci nije uspio čuti sa Markovićem, ali da bi se "rado čuo sa predsjednikom i jednim i drugim, da i oni shvate da ovo ovdje nije ni protiv koga, pa ni protiv njih, niti se mi miješamo u ono što su pitanja vlasti".

Amfilohije je rekao da bi vlasti trebale da "poslušaju glas naroda, a narod je ovdje", te da je razriješenje cijele situacije da Mitropolija dobije formalnu dozvolu države za nastavak obnove cijelog manastira, gradnjom hrama Svetih Arhangela.

"Moram vam reći da ja na početak gradnje hrama računam već od Vaskrsa. Mi ćemo da obnavljamo hram, pogotovo sada kada imamo pomoć od Venecije koja nam je mnogo značajna, a od naše države jedino što očekujemo je da nam izda dozvolu da ne moramo mi da radimo nešto što nije odobreno. Naš cilj je da ne obnovimo samo shram, već cjelokupno kulturno nasljeđe ovog mjesta još od vremena Rimske carevine i nadam se da će i oni to shvatiti i na kraju krajeva, i prihvatiti", zaključio je Amfilohije.

Bonus video: