Mitropolija podnijela krivičnu prijavu protiv policije

“Navedeno postupanje policije, kojim se iz nepoznatih razloga izvršila opsada crkvenog imanja, sadrži elemente bića krivičnog djela", navodi se u prijavi
3442 pregleda 11 komentar(a)
Siniša Luković, Foto: Građani organizovali straže oko krstionice
Siniša Luković, Foto: Građani organizovali straže oko krstionice

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske - manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, advokat Dejan Vukšić, podnio je juče kotorskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv N. N. lica iz Uprave policije, a u vezi sa akcijom službenika te institucije prije dvije noći na Prevlaci.

Policajci su u maltene vojnički organizovanoj akciji oko 4:30 sati u noći između ponedjeljka i utorka, pokušali da do novoizgrađene krstionice, koja se nalazi na ponti sa južne strane Ostrva cvijeća, istovremeno dođu sa mora, plovilima plovne jedinice MUP-a, dok je na kopna iz dva pravca, bilo angažovano više desetina pripadnika Interventne jedinice sa opremom za razbijanje demonstracija.

Policija je to uradila nakon što je iz Građevinske inspekcije Ministarstva održivog razvoja i turizma prošle sedmice najavljeno da će 2. aprila u 9 sati, njihova izvršna služba u djelo sprovesti rješenje o rušenju krstionice, podignute bez dozvole države.

Vukšić je prijave protiv N. N. lica u policiji podnio zbog - nesavjesnog rada u službi.

“Navedeno postupanje policije, kojim se iz nepoznatih razloga izvršila opsada crkvenog imanja, sadrži elemente bića krivičnog djela. Naime, pripadnici policije nisu uručili podnosiocu (MCP-prim.aut.) pismenu naredbu kojom bi opravdali prisustvo na crkvenoj imovini. Takođe, ne može se zaključiti da su isti asistirali inspekciji za zakazano rušenje vjerskog objekta. Ovo iz razloga jer je rušenje bilo zakazano u 9 časova, dok su pripadnici policije počeli sa opsadom u 4 sata”, navodi se u prijavi.

On je naglasio da je bila riječ o prvom, a ne eventualnom ponovljenom pokušaju ranije ometenog izvršenja - što bi opravdavalo asistenciju policije.

Advokat navodi i da do eventualnog ometanja izvršenja moglo doći tek kada bi se građevinski inspekor pojavio u zakazano vrijeme u 9 časova, a ne pet časova ranije kada je policija bez građevinskog inspektora, pokušala zauzeti krstionicu. Vukšić konstatuje da su postupcima policije povrijeđena prava građanima koji su prisustvovali vjerskom obredu.

Sa predstavkom o navodnom nezakonitom postupanju organa reda, advokat Mitropolije obratio se juče i Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

Vukšić je i načelniku Odjeljenja bezbjednosti Tivat Draganu Kontiću podnio i zahtjev za slobodan pristup informacijama, tražeći na uvid “naredbu ili drugi akt kojim se dozvoljava prisustvo službenika policije na Ostrvu cvijeća, na manastirskom imanju 2. aprila”, “zahtjev za asistenciju Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje radi izvršenja rješanja o rušenju ksrtionice”, kao i odluku OB Tivat o pružanju te asistencije.

Predstavnici policije tokom pokušaja intervencije na Prevlaci 2. aprila, pozvali su okupljeno sveštenstvo i vjernike da se raziđu: “Ovo je teritorija Crne Gore i treba da se uklonite”.

Okupljeni građani i sveštenik Mijajlo Backović su to odbili, ali policija nakon toga nije intervenisala.

Vjernici i sveštenstvo su se organizovali da u grupama čuvaju krstionicu 24 sata dnevno.

Policija nije intervenisala, jer su čuvali građane

Iz Uprave policije juče je “Vijestima” saopšteno da je policija u utorak rano ujutro na Prevlaci odustala od pružanja aistencije građevinskoj inspekciji, “jer je procijenjeno da bi asistencija bila necjelishodna budući da je zbog pozicije na kojoj se nalazi krstionica i velikog broja okupljenih građana na malom prostoru, moglo doći do pada građana sa krstionice i ponte”.

“Pošto nije došlo do pružanja asistencije, nije bilo ni ometanja policije u vršenju dužnosti. Policija će cijeniti svaki eventualni naredni zahtjev za pružanjem asistencije, imajući u vidu sve okolnosti u tom momentu”, saopšteno je iz policije na pitanja - da li su građani koji su se tada okupili na Prevlaci ometali policiju i hoće li ona ponovno asistirati u rušenju krstionice.

Društvenim mrežama juče oko 15 sati munjevito se proširila informacija da velike policijske snage iz Podgorice kreću prema Miholjskoj Prevlaci, ali je to ubrzo demantovano iz Uprave policije.

Uprkos tome, u krugu manastira za manje od sat vremena okupilo se nekoliko stotina ljudi spremnih da brane krstionicu.

Okupljeni građani tražili da im se obrati i, kako su rekli, “njihov predsjednik Opstine” - gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS), sa kojim su predstavnici Odbora za obnovu manastira bezuspješno pokušavali da stupe u kontakt.

Bonus video: