Nikšić: U Tehnopolisu prezentovani kulturno-istorijski spomenici Zagrada

“U pitanju je jedinstveni stil gradnje, od dubovih cerovih greda. Crkva je srušena 1711.godine. U Dubravi se nalazi pet kulturno–istorijskih spomenika koji su od važnosti ne samo za kulturu Nikšića, već i Crne Gore"
97 pregleda 0 komentar(a)
tenopolis nvo nikšići, Foto: Svetlana Mandić
tenopolis nvo nikšići, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.03.2018. 13:07h

Kako bi javnost upoznali sa kulturno–istorijskim spomenicima Zagrada, u nikšićkoj Župi, ali i podstakli ih da ista budu što prije valorizovana TK “Montenegro” je u Tehnopolisu organizovao prezentaciju koju je pripremila NVO “Nikšići”, udruženje koje je osnovano prije tri godine i koje se zalaže za obnovu lokaliteta Dubrava.

Prema riječima Dragoljuba Čvorovića, sekretara NVO “Nikšići”, lokalitet Dubrava, koji je 15 kilometara udaljen od Nikšića, naziv je dobio po crkvi koju je Marko Čvoro, sa sinovima, sagradio 1520.godine.

“U pitanju je jedinstveni stil gradnje, od dubovih cerovih greda. Crkva je srušena 1711.godine. U Dubravi se nalazi pet kulturno–istorijskih spomenika koji su od važnosti ne samo za kulturu Nikšića, već i Crne Gore. To su Nikšića ploča, gdje je sahranjen rodonačelnik plemena Nikšići, savardak vojvode Marka Čvora, crkva Dubara, kaluđerski put i kula osmatračnica“, kazao je Čvorović.

Članovi NVO „Nikšići“ su ličnim angažmanom i putem donacija uspjeli da do sada urade dosta kako bi pomenuti lokalitet obnovili. Uložili su preko 40 hiljada eura. Sada im je, kako reče Čvorović, prifalilo i sredstava i stručnog kadra, pa se nadaju da će im u pomoć priteći lokalne i državne institucije.

„Do sada smo utrošili oko 25 kubika čiste lučevine, a kubik lučevine je 500 eura, uradili smo 800 metara infrastrukture, očistili teren. Crkva i savardak su završeni 90 odsto. Došli smo do nivoa gdje ne možemo više, ni finansijski ni stručno, i gdje je potrebno veće angažovanje lokalne zajedice, svih ministarstava i države da bi to priveli namjeni”.

Za završetak osnovnih radova i stavljanja u funkciju savardaka i crkve, potrebno je, kazao je Čvorović, oko 30 hiljada eura, a korist bi, kako je naglasio, imali svi jer bi se na taj način doprinijelo razvoju vjerskog, kulturnog i ruralnog turizma.

Bonus video: