UDRUŽENJE ORGANIZOVALO OKRUGLI STO

Nikšić: OSI hoće i znaju da rade

Kako bi i druge OSI dobile priliku da rade, Udruženje je organizovalo okrugli sto o benefitima zapošljavanja osoba sa invaliditetom namijenjen, prije svega, poslodavcima
280 pregleda 0 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: Svetlana Mandić
Sa okruglog stola, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.04.2019. 17:31h

Nikšićanke Biljana Vlahović i Branka Nikolić, zahvaljujući Udruženju za pomoć licim ometenim u psihofizičkom razvoju, već godinu i po rade u frizersko-kozmetičkom salonu “Status” u Nikšiću. Obje su zadovoljne poslom, zadovoljstvo dijele i mušterije, a njih dvije poručuju poslodavcima da zaposle osobe sa invaliditetom (OSI) jer će dobiti vrijednog i požrtvovanog radnika.

“Baš sam srećna i zadovoljna što radim, a ljudi nas hvale da smo odlični radnici”, kazala je Biljana.

Branka, po osnovu različitih projekata, koje pomenuto Udruženje realizuje, radi već pet-šest godina. Prvo je pravila suvenire, sada radi kao pomoćna frizerka, a želja joj je i da se oproba u masaži. Direktorica Udruženja Miluša Žugić kazala je da će se potruditi da joj u nekom narednom periodu ispune želju.

Kako bi i druge OSI dobile priliku da rade, Udruženje je organizovalo okrugli sto o benefitima zapošljavanja osoba sa invaliditetom namijenjen, prije svega, poslodavcima.

“Želimo da poslodavce upoznamo sa zakonskom regulativom i benefitima ako zaposle OSI. Iako kao NVO ne bi trebalo da zapošljavamo, jer to nije naša osnovna djelatnost, mi svojim primjerom pokazujemo kako to treba da se radi i ohrabrujemo poslodavce da zaposle osobe sa invaliditetom jer one hoće i mogu da rade”, poručila je Žugić.

U sklopu projekta “Osobe sa invaliditetom - akteri u preduzetništvu”, u okviru koga je i organizovan okrugli sto, Udruženje je u “Statusu” zaposlilo tri OSI, a van projekta još jednu. Frizersko-kozmetički salon Udruženje je otvorilo prije skoro tri godine, a godinu kasnije i prvu teretanu za OSI u Crnoj Gori.

“Podatak o zaposlenju OSI se mijenja. Dok projekti traju puno njih je zaposleno, a kada se projekat završi oni opet idu na Biro rada. Kod nas nije taj slučaj. Mi kontinuirano zapošljavamo do pet osoba sa invaliditetom, a u toku godine, kroz različite projekte, zaposlimo još najmanje pet”, kazala je Žugić.

Nina Vuksanović je predstavila projekat koji se završava u maju, a koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).