Podmornički veterani obilježili praznik i otvorili kancelariju

921 pregleda 0 komentar(a)
podmorničari, Foto: Siniša Luković
podmorničari, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.04.2019. 14:05h

Povodom 8.aprila – Dana podmorničarstva Jugoslavije, članovi NVO „Podmorničar“ iz Tivta koje okuplja podmorničare bivše SFRJ što žive u Crnoj Gori, organizovalo je okupljanje članstva i poštovalaca podmorničarskih tradicija, kao i svečano otvaranje svojih novih prostorija.

Podmornički veterani, zajedno sa dijelom radnika i inženjera bivšeg tivatskog Arsenala koji su decenijama održavali i remontovali podmornice kao tehnički najkompleksnije ratne brodove, okupili su se pred glavnim muzejskim eksponatima Zbirke pomorskog nasljeđa u Tivtu – podmonicama P-821 „Heroj“ i „P-912 „Una“. Potom je uprilileno otvaranje prostorija Udruženja „Podmorničar“ u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, a koje je ovdašnjim veteranima ustupilo Ministarstvo odbrane. Svečanosti su pored ostalih, prisutvovali i bivši savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ i načelnik Generalštava JNA, admiral flote u penziji Branko Mamula, kao i komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović.

Podsjećajući da se 8.aprila obilježava Dan jugoslovenskog podmorničarstva u spomen na isti datum 1928.godine kada su u ratnu luku Tivat, nakon što su izgrađene u Velikoj Britaniji, uplovile prve jugosloevsnke podmornice „Hrabri“ i „Nebojša“, predsjednik Udruženja „Podmorničar“, kapetan bojnog broda u penziji Rajko Bulatović je istakao da će ove godine centralna proslava tog praznika naredne sedmice biti održana u Sloveniji, u Vojnom muzeju u Pivki gdje je kao eksponat izložena mala podmornica P-913 „Zeta“.

„Mi danas ovdje osim što obiježavamo tu 91. godišnjicu našeg podmorničarstva, otvaramo i ove nove naše prostorije koje nam je ustupilo Ministarstvo odbrane, a mi smo ih sami proteklih mjeseci uz pomoć sponzora i donatora, uredili i opremili. Ovdje smo dobili kancelariju za rad i okupljanje članstva kako bi mi kako nosioci tradicije podmorničarstva u Crnoj Gori, mogli da obavljamo svoju misiju – čuvanja te tradicije, promocije podmorničarstva i tehničke kulture, kao i sakupljanja svega što je u vezi sa bogatom istorijom ove djelatnosti na istočnoj obali Jadrana“, kazao je Bulatović, dodajući da crnogorski podmornički veterani odlično sarađuju sa svojim kolegama iz Slovenije, Hrvatske i Srbije koji takođe imaju slična udruženja.

Bulatović je dodao da će predstavnici Udruženja pomorničara iz Tuivta uzeti učešća na predstojećem Svjetskom kongresu podmorničkih veterana koji se održava u Beogradu od 21. do 26.maja, kao i da će nastojati da crnogorski bivši podmorničari se kandiduju da dobiju organizaciju i budu domaćini Svjetskog kongresa 2022. godine.

Kapetan bonog broda u penziji Jordan Jovanović je podvukao da su posebno zakvalni Ministarstvu odbrane Crne Gore na tome što im je na pet godina besplatno ustupilo „baš ovakvu prostoriju gdje sve – od oblika vrata do skučenog prostora i atmosfere, baš podsjeća na ambijent podmornice u kojem se mi najbolje osjećamo“.

Bonus video: