Ljekari predlažu HBO, konzilijum odbija

Pravilnik predviđa hiperbaričnu komoru za 18 medicinskih stanja
3461 pregleda 1 komentar(a)
HBO terapija dostupna u Podgorici, Herceg Novom i Beranama, Foto: Shutterstock
HBO terapija dostupna u Podgorici, Herceg Novom i Beranama, Foto: Shutterstock

Oboljeli od šećerne bolesti tvrde da samo mali broj pacijenata, koji su dobili uput ljekara specijaliste, mogu da dobiju pravo na liječenje hiperbaričnom oksigenom terapijom (HBO).

Pacijenti sa dijebetesom tvrde da im specijalisti predlažu tu uslugu, te da se iz udaljenih opština moraju lično javiti konzilijumu ljekara Kliničkog centra (KC), koji većinu njih odbija i ne daje pozitivan predlog. Pravilnik Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), usvojen prošle godine, kao i ranije predviđa da se terapija može odobriti oboljelim od dijabetesa “sa ranama donjih ekstremiteta, koje ne reaguju ili slabo reaguju na hirurški tretman”.

Sagovornicima “Vijesti”, koji se obraćaju konzilijumu, nije jasno zašto ljekari specijalisti upućuju pacijente na konzilijum, ukoliko tu uslugu po pravilniku nije moguće dobiti.

Iz FZO su “Vijestima” kazali da je Pravilnikom definisano da se liječenje hiperbaričnom oksigenom terapijom odobrava osiguranicima u skladu sa Listom indikacija, koja sadrži dijagnoze bolesti po kojima se može odobriti liječenje, rok koriščenja i dužina trajanja.

“Predlog za liječenje hiperbaričnom oksigenom terapijom osiguranom licu daje konzilijum doktora KC-a, za indikacije u skladu sa Listom. Na osnovu predloga konzilijuma, FZO izdaje uputnicu. Osigurno lice ima pravo na putne troškove, ukoliko putuje na liječenje u mjestu van opštine prebivališta, a po potrebi se odobrava i pratilac za vrijeme putovanja. U medicinski opravdanim slučajevima, osiguranom licu može se odobriti nastavak liječenje za oboljenja u skladu sa Listom u trajanju od sedam terapija, po predlogu nadležnog konzilijuma”, pojasnili su iz FZO.

Pacijenti, prema propisima, imaju mogućnost da hiperbaričnu oksigenu terapiju dobiju u Kliničkom centru, bolnici Meljine, privatnoj bolnici Codra. Od prije dvije godine, stanovnici sjevera mogu tu uslugu dobiti u privatnoj poliklinici Tesla medical u Beranama, sa kojom je FZO zaključio ugovor.

Novi Pravilnik usvojen lani

Prema pravilniku FZO, hiperbarična oksigena terapija može se odobriti za 18 medicinskih stanja. To su, između ostalog, akutno trovanje ugljen-monoksidom, dekompresiona bolest, vazdušni ili gasni embolizam, gasna gangrena, kraš povrede, trovanje cijandima, kompromitovani transplantati kože, opekotine trećeg stepena koje obuhvataju preko 30 odsto tjelesne površine, venski ulkus potkoljenice koji ne reaguje na hiruršku terapiju, stanja nakon hirurškog tretmana gangrenoznih promjena...

Pin kod za eZdravlje daju i u filijalama Fonda

Osiguranici koji žele da pristupe elektronskim servisima na portalu eZdravlje, kao što su eZakazivanje, eOsiguranje, eNalaz, eApoteka, mogu da uzmu pin kod i u filijalama FZO, a ne samo kod izabranih doktora. Portalu eZdravlje i istoimenoj mobilnoj aplikaciji pristupa se tako što se ukuca broj zdravstvene knjižice i pin kod.

Bonus video: