Bjelasica Ultra Trail: Kolašinska turistička ponuda bogatija za još jednu manifestaciju

743 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: NVO "A New Beginning"
Ilustracija, Foto: NVO "A New Beginning"
Ažurirano: 07.04.2019. 16:33h

Kolašinska turistička ponuda predstojećeg ljeta biće bogatija za još jednu manifestaciju. Riječ je o planinskom maratonu “Bjelasica Ultra Trail”, koji organizuje je NVO „A New Beginning“. Ta sportska manifestacija bića nemijenjena profesionalnim i rekreativnim trkačima ali i ljubiteljima boravka u prirodi. Održaće se pod sloganom “Atraktivno, mimo svijet’ “.

“Trail je aktivnost koja kombinuje trčanje, a tamo gdje ima strmih nagiba i planinarenje. Posle nordijskog skijanja jedan je od najbrže rastućih sportova u svijetu a zasluženu pažnju počeo je da dobija i u zemljama našeg regiona. Na zvaničnom sajtu ITRA (International Trail Running Association) registrovano je skoro milion i po trkača koji se profesionalno bave trčanjem sakupljajući ITRA bodove. “- objašnjavaju organizatori.

Smještanjem manifestacije na Bjelasicu, željeli su, kažu da stave akcenat na turistički potencijal te planine i Kolašina, ali i na zdrave stilove života koji se promovišu kroz ovo takmičenje. Očekuju da se, nakon te manifestacije, Kolašin još bolje pozicionira na mapi sportskog turizma. Ne manje značajna cilj je i ukazivanje na značaj zdravih stilova života i značaj boravka u prirodi. Oraganizatori se nadaju da će, na taj način, doprinijeti i afirmaciji trčanja među mlađom populacijom. Planinski marathon , kako je planirano, biće održan od 16. do 18. avgusta , a organizatori su za učesnike pripremili tri trke “koje prolaze kroz jedan od najljepših predjela na Balkanu”.

“Učešćem na trailu, takmičari će biti u prilici da trče kroz jednu od tri preostale prašume u Evropi, da se dive ljepoti planinskih jezera, ali i da uhvate predah u jednom od tradicionalnih bjelasičkih katuna. Prva trka, “Veliki Medvjed”, od 58km namijenjena je profesionalnim trkačima koji se aktivno bave ovim sportom, druga od 37km, “Mali Medvjed”, rekreativnim trkačima koji planiraju da pomjere svoje granice, a treća trka od 9km, “Family Trail”, porodicama i svim ostalim učesnicima koji za cilj imaju da provedu kvalitetno vrijeme u prirodi", kažu u NVO "A New Beginning".

Činjenicom da je trka “Veliki Medvjed” od strane ITRA bodovana sa tri poena, objašnjavaju, manifestaciji daje i međunarodni karakter.

Bonus video: