Banke se bolje brane od Vlade

U izvještaju OSAC ističe se da u Crnoj Gori postoji umjereni rizik od terorističkih napada, prije svega zbog povratka ratnika koji su učestvovali u borbama u Siriji, Iraku i Libiji. Ističe se i da u Crnoj Gori do sada nije bilo terorističkih prijetnji američkim državljanima
1222 pregleda 0 komentar(a)
Hakeri napadaju medije i Vladine sajtove: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Hakeri napadaju medije i Vladine sajtove: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj hakerskih napada na medije i sajtove Vladinih institucija povećan je Crnoj Gori, navodi u izvještaju o kriminalu i bezbjednosti za 2019. godinu, koji je objavljen na sajtu Stejt departmenta. U izvještaju Savjeta za inostranu bezbjednost (OSAC) se, između ostalog, navodi se i da je na udaru hakera i bankarski sektor

“Raste broj izvještaja o sajber kriminalu i zlonamjernim aktivnostima hakera. Hakeri se prvenstveno bave nezahvalnim obaranjem veb stranica i pokušajima da dobiju lične podatke. Takođe, došlo je do povećanja broja izvještaja o DDOS napadima na Vladine institucije i medijske organizacije. Bankarski sektor je meta sofisticiranijih napada, iako je ovaj sektor pokazao određeni institucionalni kapacitet za otkrivanje i odbranu”, navodi se u izvještaju u kojem se američki državljani upozoravaju na šta da obrate pažnju tokom posjete Crnoj Gori.

Hakeri su tokom januara i februara u nekoliko navrata pokušali da obore portal “Vijesti”, zbog čega je zatražena istraga Uprave policije. U većini napada je meta bio cijeli sajt, ali je u jednom od napada targetiran članak u kojem predsjednik Atlas grupe Duško Knežević optužuje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da stoji iza naloga za njegovo hapšenje i pokušava da mu otme imovinu i poslove.

U izvještaju OSAC ističe se da u Crnoj Gori postoji umjereni rizik od terorističkih napada, prije svega zbog povratka ratnika koji su učestvovali u borbama u Siriji, Iraku i Libiji. Ističe se i da u Crnoj Gori do sada nije bilo terorističkih prijetnji američkim državljanima.

“Nesigurnost zbog povratka stranih boraca pojačava zabrinutost za terorizam širom Evrope. U regionu postoje i specifične prijetnje međunarodnih terorističkih organizacija”, navodi se u izvještaju i ističe da u Podgorici postoji minimalni rizik od građanskih nemira. “Demonstracije su česte, ali obično male i nenasilne. Međutim, sukobi između policije i demonstranata su se dešavali sporadično, posljednji incident koji se dogodio 2015. godine. Uzroci demonstracija su obično ekonomske (npr. penzije i plate) ili političke prirode”, ističe se. Kao i u izvještaju za prošlu godinu američki građani se upozoravaju da u Crnoj Gori postoje organizovane kriminalne grupe, uključene u zelenašenje, krijumčarenje droge i ljudi. “Nasilje između članova kriminalnih grupa je često, a u međusobnim obračunima pale se automobili ili dižu u vazduh. Tokom napada stradaju članovi suparničkih bandi, ali i nedužni građani. Stranci nijesu mete napada, iako mogu postati žrtve spletom nesrećnih okolnosti”, upozorava OSAC.

Kada ste bolesni, zovite ambasadu

Ističe se i da je Podgorica relativno siguran grad, ali da američki državljani tokom boravka u glavnom gradu Crne Gore mogu biti meta lopova i džeparoša. U OSAC smatraju da za turiste može biti problematično liječenje u Crnoj Gori. “Pronalaženje kvalitetne medicinske njege može biti izazov u ​​Crnoj Gori, a transport i evakuacija zahtijevaju koordinaciju. Ako je američki građanin povrijeđen ili teško bolestan, ambasada može pomoći u pronalaženju medicinske pomoći i, na zahtjev, obavijestiti porodicu ili prijatelje”, ističe se u izvještaju.

Bonus video: