Učenice iz Crne Gore treće u regionu u programiranju

Učesnici su imali zadatak da naprave rješenje uz pomoć džepnog računara micro:bita koji će biti odgovor na neki realan problem
1680 pregleda 1 komentar(a)
Učenice OŠ "Marko Nuculović", Foto: PR Centar
Učenice OŠ "Marko Nuculović", Foto: PR Centar

Učenice Osnovne škole "Marko Nuculović" iz Ulcinja, Irena Selčanin, Nora Selčanin i Anabela Radulović, osvojile su treće mjesto na regionalnom takmičenju u programiraju putem džepnog računara micro:bita, koje je na Digitalom samitu zemalja Zapadnog Balkana organizovao British Council.

One su, predvođene nastavnikom Alfredom Marinkovićem, kreirale projekat “Pametni parking” - automatizovan sistem koji detektuje broj praznih mjesta, otvara rampu i signalizira kada se parking popuni.

Učesnici su imali zadatak da naprave rješenje uz pomoć džepnog računara micro:bita koji će biti odgovor na neki realan problem.

“Ideja za ovaj projekat potekla je baš sa lokala, jer u našem gradu ne postoji parking koji funkcioniše po ovom principu. Rampa se podiže iako nema slobodnih mjesta, pa vozači kruže i po dva do tri puta automobilima unutar parkinga. Mi smo isprogramirali da se na micro:bitovima prikaže broj slobodnih mjesta prije same rampe, pa vozači odmah dobijaju informaciju koja im je potrebna”, objašnjava Irena Selčanin, učenica devetog razreda OŠ "Marko Nuculović".

Na regionalnom takmičenju u programiranju, koje je održano u okviru projekta British Council-a “Škole za 21. vijek”, učestvovali su učenici iz 13 osnovnih škola širom regiona.

“Danas smo imali priliku da vidimo projekte osnovaca koji su bili uključeni u pilot fazu programa sprovedenu u prethodne dvije godine. Zahvaljujući investiciji britanske vlade od 10 miliona funti, sada će sve škole na Zapadnom Balkanu imati svoje micro:bit uređaje. Na ovaj način British Council će omogućiti da million učenika stekne nove digitalne vještine i osnove programiranja, koje zahtjeva savremeno tržište rada”, rekla je Vanja Madžgalj, direktorka British Council-a u Crnoj Gori.

Prilikom ocjenjivanja radova, žiri je u uzimao u obzir vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, kao i timski rad i vještine programiranja.

“Pametna kuća, parking senzori, tajmer za lekove, samo su neki od projekata kojima su djeca danas pokazala koje su sve mogućnosti rada sa micro:bit-om. Najveća korist ovog uređaja je što tehnologija više nije prisutna samo u STEM predmetima, već ima primjenu i u učenju jezika, na časovima muzičkog, istorije, geografije”, rekla je Magda Vud, predsjednica žirija i šefica odsjeka za učenje u Micro:bit fondaciji.

“Veoma smo ponosni što zajedno sa British Council-om radimo na programu “Škole za 21. vijek”. Ovo je naš najveći internacionalni projekat koji učenike Zapadnog Balkana uključuje u istu platformu koja se primjenjuje u deset vodećih zemalja u matematici i nauci”, dodala je ona.

Štandove sa izloženim radovima osnovaca iz Crne Gore obišao je i ministar prosvjete Damir Šehović.

"Najteže je mijenjati ukorijenjene stereotipe, a nama je potreban novi sistem gdje učenici neće memorisati gradivo već gdje će se podsticati inovativnost. Jedan od načina za promjenu koncepta nastave jeste i digitalizacija obrazovanja. Zahvalni smo British Council-u jer će sada sve škole biti opremljene micro:bit džepnim računarima u sklopu projekta "Škole za 21. vek". Iskustva iz pilota su sjajna, a micro:bit koding klubovi se šire. Cijenim što je Velika Britanija prepoznala da je ovaj projekat svima potreban i što ulazi u naše zemlje", rekao je Šehović

Trogodišnji program “Škole za 21. vijek” u Srbiji i širom Zapadnog Balkana sprovodi British Council, a u našoj zemlji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete. Obuhvatiće sve osnovne škole u svim gradovima.

Bonus video: