Kurgaš: Vlast pokušava da zavadi narod preko krstionice

Članovi Organizacionog odbora građanskih protesta u Podgorici posjetili vjernike i građane koji čuvaju objekat
6518 pregleda 31 komentar(a)
Kurgaš na Prevlaci, Foto: Siniša Luković
Kurgaš na Prevlaci, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.04.2019. 13:17h

Vjernici i građani nastavili su proteklih dana da 24-satnim prisustvom u manastiru Svetog Arghangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, brane krstionicu nazvanu “Suza Njegoševa”, a koju država namjerava da sruši kao nelegalno podignuti objekat.

Okupljeni vjernici i sveštenstvo već su u noći 1. na 2. april spriječili pokušaj velikih snaga crnogorske policije da zauzmu krstionicu i prije zakazanog termina za njeno rušenje koje je Građevinska inspekcija utvrdila za 2. april u devet časova.

Zbog toga je advokat Mitropolije crnogorsko-primorske Dejan Vukšić podnio krivilnu prijavu prortiv N.N. lica iz Odjeljenja bezbjednosti Tivat i Centra bezbjednosti Herceg Novi, smatrajući da su oni počinili krivično djelo “nesavjestan rad u slučbi” jer su i prije nego što je Građevinska inspekcija uopšte i pokušala da u djelo sprovede riješenje o rušenju krstionice, policajci u noćnoj akciji probali da upadnu na terotoriju manastira i zauzmu taj objekat.

Više stotina vjernika iz svih gradova Boke sinoć je prisustvovalo svenoćnom bdeniju i svetoj liturgiji u krstionici. U prisustvu episkopa dioklijskog Metodija liturgiju su služili iguman manastira Reževići Hrizostom i iguman manastira Svetog Arhangela Mihaila Benedikt sa sveštenstvom.

Za brojne vjernike izveden je i prigodan kulturno-muzički program u kome su nastupili narodni pjesnik Slavko Perošević, guslari i pjevači. Ljudima koji brane krstionicu podrška stiže sa mnogih strana, pa su im tako potporu javno iskazali najbolji crnogorski kik-bokser Ivan Strugar i poznati bokser Nikola Sjekloća, a u nedjelju Prevlaku i okupljene građane u manastiru, pohodili su i članovi Organizacionog odbora građanskog protesta “97.000 – Odupri se”, građanski aktivisti Mirsad Kurgaš i Demir Hodžić.

Tu su bile i njihove kolege iz Organizacionog odbora Danijela Đurišić i Nikola Grdinić.

„Režim policiju koristi selektivno. U ovom konkretnom slučaju angažuju jake policijske snage, a radi se o situacijama gdje je to zaista nepotrebno, gdje sve treba da ide jednim zakonskim, pravnim putem i da se završi taj pravni postupak, a koliko sam shvatio to nije urađeno. Tako da sa pravnog aspekta ima mnogo manjkavosti. Takođe, ovdje je u pitanju jedan vjerski objekat i u takvim situacijama treba voditi računa da se ne povrijede vjerska osjećanja. Nijesam siguran da ovdje nije u pitanju stvaranje dodatnog animoziteta prema jednom narodu i da je ovdje na djelu onaj oprobani metod 'zavadi pa vladaj'," istakao je Kurgaš, dodajući da on lično ne podršva rušenje bilo kojeg vjerskog objekta, pogotovo u situaciji kakva je u Crnoj Gori gdje se i u najbližoj okolini sporne krstionice na Prevlaci, može vidjeti na desetine mnogo većih nalegalno izgrađenih objekata.

„Čak i laik može prepoznati koliko ima objekata koji su izvjesno bespravno izgrađeni, a ne isključujem mogućnost i da pojedini objekti imaju dokumentaciju koja je dobijena na osnovu koruptivnih radnji", istakao je Kurgaš, osuđujući prošlonedjeljni pokušaj akcije policije na Prevlaci.

Hodžić je rekao da je krstionicu na Prevlaci posjetio iz solidarnosti prema vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, “one solidarnosti koja nam je svima uvijek potrebna, a posebno u ovim istorijskim vremenima nadolazećih promjena na bolje za našu domovinu Crnu Goru”.

“Drugi razlog je taj da kriminalcima na vlasti jasno stavimo do znanja da mjesto gdje se ljudi mole ne može biti razlogom za rušenje i razlogom za preusmjeravanje teme sa gorućih socijalnih pitanja koja se tiču svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru i naciju, to jest da je preče da kriminalci na vlasti razmišljaju o rušenju onih vila i hotela nelegalno sagrađenih od tajkuna koji pljačkaju našu domovinu i sprezi sa kriminalcima na vlasti još više osiromašuju sve nas i pravoslavce, muslimane, katolike – sve građane", naveo je Hodžić na svom Fejsbuk profilu.

Bonus video: