Crna Gora i Srbija formiraju zajednički ekspertski tim u obrazovanju

Dogovoreno je da se saradnja fokusira na nekoliko tema - digitalizaciju u obrazovanju, visoko obrazovanje sa akcentom na rangiranje ustanova, dualno obrazovanje i talente
567 pregleda 1 komentar(a)
Šarčević i Šehović, Foto: Gov.me
Šarčević i Šehović, Foto: Gov.me

Crna Gora i Srbija formiraće zajednički ekspertski tim u obrazovanju, koji će raditi na razmjeni iskustava na obrazovnim projektima, zaključeno je na sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića i ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladena Šarčevića u Podgorici.

Dogovoreno je da se saradnja fokusira na nekoliko tema - digitalizaciju u obrazovanju, visoko obrazovanje sa akcentom na rangiranje ustanova, dualno obrazovanje i talente. Konstatovano je da je saradnja u obrazovanju između dvije države na visokom nivou, te da postoji obostrano raspoloženje da se ona intenzivira i dodatno konkretizuje.

Šehović rekao je da će se Crna Gora kroz ekspertski tim detaljno upoznati sa obrazovnim procesima u Srbiji, koja je napravila slične iskorake, ali se i suočava sa sličnim otvorenim pitanjima:

"Iskustvo Srbije u projektu e-učionice, u kojima se nastava izvodi inovativno i efikasno, bi nam bila izuzetno dragocjena, kako bi se procjenilo šta se od tih rješenja može pimijeniti u Crnoj Gori. Saglasili smo se da se treba razmišljati u pravcu regionalnog rangiranja visokoškolskih ustanova. Takođe, iskustva Srbije u dijelu organizacije i otvaranja istraživačih centara će opet biti dragocjeno iskustvo u daljem kreiranju plaforme u Crnoj Gori za bavljenje talentima“.

Šarčević je rekao da u obrazovanju Crna Gora "ide dobrim putem i pravi ozbiljne pomake".

"Razgovor je bio intenzivan, a zasnovan na činjenici da bez ekonomije bazirane na znanju nema napretka. Raduje me što ćemo praviti regionalnu priču oko kvaliteta visokog obrazovanja. Takođe, kroz 2.000 digitalnih učionica, obuke, te mnoge druge aktivnosti, u Srbiji smo radili na digitalizaciji obrazovanja. Projektujemo i mrežu istraživačkih cenatara koje realizujemo tako da budu makar djelimično samoodrživi. Dakle, cijenim da ima prostora za razmjenu iskustava i radujem se dolasku dogovorenog ekspertskog tima u Srbiju".

Iz Ministarstva prosvjete su podsjetili da je Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije, potpisan 3. februara 2017. godine u Beogradu i predviđa podsticanje aktivne saradnje u oblasti obrazovanja, podsticanje neposrednih kontakata državnih i obrazovnih institucija, razmjenu nastavnika, razmjenu iskustava u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, razmjenu univerzitetskih predavača, akademskih stručnjaka, gostujućih profesora, formiranje partnerstva škola i multilateralnih školskih mreža, saradnju u oblasti inkluzije i obrazovanja odraslih, razmjenu stipendija.