Zenka: Crna Gora cijeni značaj suživota

“Da bismo razumjeli čovjeka, moramo poznavati i razumjeti njegovu istoriju i kulturu. U prethodnom periodu dokazali smo posvećenost Crne Gore očuvanju koncepta multinacionalne i multikonfesionalne države”
287 pregleda 0 komentar(a)
Mehmed Zenka, Foto: Mmp.gov.me
Mehmed Zenka, Foto: Mmp.gov.me

Crna Gora visoko cijeni značaj suživota i sprovodi sve potrebne aktivnosti u cilju njegovog očuvanja, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

On je čestitao Svjetski dan Roma i naglasio da će Vlada, zajedno sa svim relevantnim partnerima, nastaviti da unaprjeđuje položaj romske zajednice u Crnoj Gori.

“Da bismo razumjeli čovjeka, moramo poznavati i razumjeti njegovu istoriju i kulturu. U prethodnom periodu dokazali smo posvećenost Crne Gore očuvanju koncepta multinacionalne i multikonfesionalne države”, istakao je Zenka.

Prema njegovim riječima, posebno je važan zajednički odnos prema svim izazovima sa kojima se romske populacija suočava kako bi ostvarila sva svoja prava.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav istakao je da se EU zalaže za društvo gdje je jednak tretman realnost za sve manjine, u kojem su romskim zajednicama data ista prava i mogućnosti kao i svim ostalima.

"EU ohrabruje Crnu Goru da ispuni svoje obaveze, da ojača borbu protiv diskriminacije i da podrži učešće i predstavljanje Roma u svim sferama života u privredi i društvu”, kazao je Orav.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković smatra da nije dovoljno učinjeno u cilju stvarnog i suštinskog uključivanja Roma u svakodnevni život.

Prema njegovim riječima, mora se posvećenije, zajedničkim planovima i zalaganjima doprinositi da se svaki pripadnik romske populacije osjeća prihvaćeno i da živi u uslovima dostojnim čovjeka, u uslovima koji poštuju urođeno dostojanstvo i autonomiju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa Centrom za očuvanje i razvoj kulture manjina i Romskim savjetom, obilježilo je danas 8. april – Svjetski dan Roma događajem pod nazivom „Rušimo predrasude“.

Bonus video: