Ispario sudski predmet iz 1975?

Neslaganje u statističkim podacima iz Sudskog savjeta objašnjavaju i omaškama
1 komentar(a)
suđenje, spisi, Foto: Shutterstock
suđenje, spisi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.03.2018. 18:16h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) utvrdila je da je sudska statistika nepouzdana, da se neki predmeti pojavljuju a potom gube, dok Sudski savjet tvrdi da je to netačno.

“U 2016. registrovan je neriješen slučaj iz 1975. koji nije bio naveden u Izvještaju o radu Sudskog savjeta za 2015. U međuvremenu slučaj je nestao, nema ga u Izvještaju za 2016”, navodi se u Izvještaju MANS-a za sprovođenje Akcionog plana za Poglavlje 23.

Oni ukazuju da je na kraju 2016. ostalo neriješeno 33.414 predmeta, dok se u izvještaju za 2016. navodi da su sudovi započeli godinu sa preko 100 slučajeva manje – sa 33.298.

U odgovoru “Vijestima” iz Sudskog savjeta navodi se da je u pitanju drugačiji način statističkog prikazivanja predmeta, za šta, navode, postoji napomena u Izvještaju o radu.

MANS smatra da postoje i neslaganja statistike koja se odnosi na broj primljenih predmeta u osnovnim sudovima. U Izvještaju Sudskog savjeta piše da su osnovni sudovi u 2016. primili 63.660 predmeta, dok se u dijelu koji govori o svakom osnovnom sudu navodi da je to 63.655 predmeta.

“U pitanju je greška tehničke prirode, te je ispravan broj primljenih predmeta 63.655,” objašnjeno je “Vijestima” iz Sudskog savjeta.

Načinom vođenja statistike bavili su se prethodnih dana i eksperti Savjeta Evrope, koji su posjetili SS.

U Ministarstvu direktorat za informacioni sistem

Pri Ministarstvu pravde formiran je Direktorat za informaciono-komunikacione tehnologije pravosuđa i bezbjednost podataka.

Iz Ministarstva “Vijestima” je objašnjeno da će se “obezbijediti kontinuitet i proširenje obima primjene IKT kroz jedinstven pravosudni sistem, koji treba da bude u službi jačanja administrativnih kapaciteta pravosuđa, povećanje efikasnosti u pružanju podataka i usluga institucijama i građanima, tako i na polju efikasnije saradnje sa drugim pravosudnim sistemima i institucijama EU, članicama i međunarodnim organizacijama”.

Bonus video: