Strazbur potvrdio da je “Šajo” bio u pravu

Suvlasnik kompanije “Montemlin Šajo” Žarko Rakčević kazao je da nije srećan što je pravdu morao da traži van Crne Gore
335 pregleda 12 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2018. 17:56h

Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura utrdio je da je kompaniji “Montemlin Šajo” povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku pred crnogorskim sudovima u slučaju privatizacije hotela “Otrant” i dosudio obeštećenje od 1.200 eura za vođenje postupka. Privredni sud je ovu presudu dostavio tužiocu sa tri godine i tri mjeseca zakašnjenja.

Suđenje je pred Privrednim i Apelacionim sudom trajalo pet godina i četiri mjeseca. Savjet za privatizaciju je 2004. godine za prvorangiranog za kupovinu hotela “Otrant” imenovao rusku kompaniju “Barkli Montenegro” koja je u spornom rangiranju imala jedan bod više nego “Šajo grupa”.

Suvlasnik kompanije “Montemlin Šajo” Žarko Rakčević kazao je da nije srećan što je pravdu morao da traži van Crne Gore, kao i da Privredni sud nije znao šta da radi pa je presudu držao tri godine i tri mjeseca.

“Nakon 14 godina, vrijeme je potvrdilo da je ova privatizacija bila nezakonita i koruptivna odluka, a da su sudovi, umjesto zaštite prava, zataškavali pranje novca i koruptivan posao. Firma “Barkli” dostavila je neispravne finansijske iskaze a komisija im je dala 5 bodova za bonitet. Na kraju su imali 81 a mi 80 bodova”, podsjetio je Rakčević.

On je kazao da je vrijeme pokazalo da je takva odluka bila na štetu turizma, Ulcinja i radnika. “Barkli” je kasnije izgubio hotel jer banci nije vraćao kredit, a radnici su izgubili godine plata i radnog staža.

“Evropski sud ne može da poništi te odluke, ovo je za nas samo satisfakcija i dokaz da smo bili u pravu. Dosuđeno obeštećenje od države biće uplaćene u humanitarne svrhe”, kazao je Rakčević. G. K.

Bonus video: