Poljoprivredno zemljište pretvorili u deponiju

U zaleđu Herceg Novog Opština više puta kažnjavala vlasnika parcele, sve dok Ministarstvo poljoprivrede nije “ozvaničilo” zemljište kao, maltene, legalnu deponiju
1694 pregleda 0 komentar(a)
Od divlje, uskoro legalna deponija?, Foto: Slavica Kosić
Od divlje, uskoro legalna deponija?, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.04.2019. 07:52h

Uprkos naporima Opštine Herceg Novi i kažnjavanju vlasnika parcele, u selu Kameno, umjesto rekultivacije poljoprivrednog zemljišta, oformljena je nelegalna deponija građevinskog i komunalnog otpada. Poseban kuriozitet je što je to urađeno uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora su “Vijestima” kazali da su u više navrata reagovali i kažnjavali vlasnika zemlje, sve dok poljoprivredni inspektor, na osnovu rješenja Ministarstva, odnosno Direktorata za poljoprivredu, nije dozvolio stvaranje deponije i na taj način omogućio devastaciju prostora.

Vlasniku zemljišta je naloženo da rekultiviše poljoprivredno zemljište tako što će postojeće rupe, koje je prije više od tridesetak godina iskopao GP “Prvoborac” radi eksploatacije šljunka, ponovo napuniti šljunkom, kamenom i zemljom.

“Za izvršenje ovoga rješenja odgovorno lice je vlasnik zemljišta kao i preduzeće DOO “Kameno”, a njegovo važenje je do 1. juna 2020. godine”, navedeno je u rješenju koje je potpisala poljoprivredna inspektorka Dragana Kandić Perović.

Iz Komunalne inspekcije i policije navode da se legalizuje deponija, tamo gdje joj mjesto nije.

“Ovakvim postupanjem poljoprivrednog inspektora, pojedinačnim aktom naredbodavnog karaktera postupa se suprotno pozitivnim propisima opšteg karaktera i legalizuje se deponovanje građevinskog materijala na mjestu koje nije predviđeno za to i koje nema uslove za deponiju”, tvrde iz Komunalne inspekcije i policije.

Pojašnjavaju da su Zakonom o upravljanju otpadom, Odlukom o održavanju čistoće i Odlukom o određivanju lokacije za privremeno skladište neopasnog građevinskog i zelenog otpada na teritoriji Opštine Herceg Novi određeni način, uslovi i mjesto deponovanja građevinskog materijala, koji u ovom slučaju nije ispoštovan.

U hercegnovskoj opštini ne postoji deponija za odlaganje građevinskog otpada, a prostorno-urbanističkim planom Opštine predviđena je lokacija za takvu deponiju u blizini Sitnice, na lokalitetu Rupe. Sada se građevinski otpad privremeno odlaže na deponiju Tisove grede i na još nekoliko privatnih odlagališta, a postoji i desetak nelegalnih deponija građevinskog otpada.

Idu li turizam i deponovanje smeća zajedno?

Stanovnici Kamenog posljednjih godina se trude da razviju seoski turizam i ponude zdrave ekološke proizvode, ali i da valorizuju kulturno-istorijske znamenitosti. Mjesto se prvi put pominje u kotorskim dokumentima 1335. godine. U selu su i tri crkve i jedan od najstarijih vodovoda u opštini koji je izgradila Austrougarska u vrijeme okupacije Boke Kotorske, kao i zgrada osnovne škole građena krajem 19. vijeka. Posjetioci u zoni sela Kameno, mogu obići tvrđavu Tajno brdo, i ostatke utvrđenja pretežno iz doba Austrougarske carevine. U njegovom podnožju odigrala se čuvena Kotobiljska bitka, opjevana u „Gorskom vijencu” u kojoj su crnogorski ustanici potukli Osmanlije. Zanimljivi su i arheološki lokaliteti Djevojačke grede i Čakotin.

Za Kameno je vezan i kuriozitet - ispred crkve organizovale su se licitacije za dodjelu jama sniježnica u masivu Orjena. Mještani su ljeti na konjima i magarcima led izvađen iz snježnica donosili u grad i snabdijevali restorane i hotele u vrijeme kada nije bilo rashladnih uređaja.

Smeće i na Krivošijama

Blizu naselja Gornje Ledenice u kotorskoj opštini posljednjih dana intenzivno se istovara otpad i tako se stvara nelegalno smetlište na parceli koja je državno vlasništvo, upozoravaju mještani i putnici. Riječ je o kraškom prostoru iznad Risna, što može imati negativne posljedice za podzemne vode na prostoru Risna i Perasta, jer je je taj prostor poznat po ogromnim količinama padavina. Ekolozi upozoravaju da će posljedice deponije biti nemoguće sanirati, s obzirom na vodopropusnost terena. Divlja deponija je na samoj granici prostora pod zaštitom Uneskoa.

Bonus video: