Bezbjednost građana zavisi od kvaliteta života

Na trećoj internacionalnoj konferenciji radove predstavio 81 student na Pravnom fakultetu UCG
1084 pregleda 1 komentar(a)
Uprava policije ne može sama riješiti probleme u lokalnoj zajednici, Foto: Zoran Đurić
Uprava policije ne može sama riješiti probleme u lokalnoj zajednici, Foto: Zoran Đurić

Policija i građani zajedno treba da učestvuju u rješavanju bezbjednosnih problema u lokalnim zajednicama, ocijenjeno je na internacionalnoj studentskoj konferenciji na Pravnom fakultetu.

Dekan tog fakulteta Velimir Rakočević, kazao je da se shvatanje bezbjednosti značajno promijenilo, od klasične bezbjednosti države do bezbjednosti pojedinca.

„Zadatak svih nas je da stvorimo što bolje i bezbjednije okruženje koje danas obuhvata i ljudsku, ekonomsku, zdravstvenu i ekološku bezbjednost, jer je to multidisciplinarni pristup“, kazao je Rakočević.

Predsjednik Evropskog udruženja kriminologa Gorazd Meško, poručio je da je bezbjednost u korelaciji sa kvalitetom života ljudi, dodavši da je u praksi, kao mlad čovjek, imao priliku da vidi šta znači bezbjednost, bijeda i problemi. Meško je rekao da je završen nacionalni projekat o bezbjednosti u lokalnoj zajednici u Sloveniji.

“Anketirali smo 1200 stanovnika i 500 policajaca. Imamo čast da nastavimo projekat sigurnosti u ruralnim zajednicama”, istakao je.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević kazao je da je projekat “Rad policije u zajednici” primjenjivan sa partnerima 2008. godine. Te godine, kako je rekao, projekat je sproveden u tri opštine, a već naredne zaživio u svim organizacionim jedinicima Uprave policije.

Janjušević je rekao da su stanice policije lani realizovale 1.383 planske preventivne aktivnosti.

“Imali su niz preventivnih aktivnosti kada je u pitanju bezbjednost u školama, na temu prevencija vršnjačkog nasilja, kao i prevencija upotreba opojnih sredstva, u 145 osnovnih škola, za 7.600 učenika osmog i devetog razreda”, kazao je. Janjušević je rekao i da Uprava policije ne može sama riješiti bezbjednosne probleme u lokalnoj zajednici, već u saradnji i punoj koordinaciji sa ostalim subjektima na nivou lokalnih zajednica.

Na trećoj internacionalnoj studentskoj konferenciji, koju je organizovao Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore (UCG) u saradnji sa Fakultetom za vanrnostne vede Univerziteta u Mariboru, predstavljeni su rezultati istraživanja studenata u oblasti bezbjednosti na lokalnom nivou. Radove je izložio 81 student iz Crne Gore i inostranstva. Studentkinja treće godine Pravnog Fakulteta, Kristina Stanišić, kazala je da je sa još dvije koleginice branila rad pod naslovom “Eutanazija”.

“Tema eutanazije danas predstavlja kako istorijski, tako i sveobuhvatni problem, u medicini, u krivičnom pravu, u etici. Eutanazija je legalizovana u nekim zemljama kao što su Švajcarska, Luksemburg, Holandija i Belgija i u nekim zemljama mimo evropskog kontinenta, u Americi”, pojasnila je Stanišić.

Ona je istakla da joj je drago što sa koleginicama obilježava treću internacionalnu konferenciju i da će ovo iskustvo biti korisno u budućem radu.

Bonus video: