U Nikšiću obilježen Dan Roma

Vera Božović, direktorica Osnovne škole „Mileva Lajović Lalatović“, škole koja je poznata po multikulturalnosti i multikonfeksionalnosti, kazala je da u toj ustanovi od 1.060 učenika, njih 167 su pripadnici RE populacije, od kojih su 88 dječaci i 79 djevojčice
383 pregleda 0 komentar(a)
Sa manifestacije u Nikšiću, Foto: Svetlana mandić
Sa manifestacije u Nikšiću, Foto: Svetlana mandić

U Nikšiću je Narodna biblioteka „Njegoš“, u sklopu aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene, organizovala obilježavanje Međunarodnog Dana Roma.

Vera Božović, direktorica Osnovne škole „Mileva Lajović Lalatović“, škole koja je poznata po multikulturalnosti i multikonfeksionalnosti, kazala je da u toj ustanovi od 1.060 učenika, njih 167 su pripadnici RE populacije, od kojih su 88 dječaci i 79 djevojčice. Kako je istakla u pomenutoj školi su u radnom odnosu i dvije romske medijatorke.

„Istrajavajući na putu kojim smo se zaputili možemo reći da smo postigli dosta ali da se još uvijek može uraditi mnogo. Kada to kažem prije svega mislim na predrasude vezane za Rome koje ih svuda prate poput sjenke. Teško je naći racionalno obašnjenje za takav stav prema Romima, narodu koji nikada nije imao svoju državu i svoju vojsku, niti je ikada vodio ratove protiv bilo kog drugog naroda. Isto tako teško je u našem obrazovnom sistemu iskorijeniti okoštalo mišljenje da učenici u odjeljenjima u kojima ima romske djece slabije napreduju u školi jer lošiji đaci Romi utiču na ostale, kazala je Božović.

Jedan od načina da se to promijeni, kako je istakla, jeste veće uključivanje romske djece u predškolske ustanove.

Sait Šabotić, profesor istorije, podsjetio je da se prilikom popisa stanovništva 2011. godine njih 8.305 izjasnilo da pripadaju romskoj populaciji, i da ih je najviše na području opštine Podgrica.

Profesorica crnogorskoj jezika i književnosti u Prvoj srednjoj stručnoj školi Stanka Marojević podsjetila je na pisce i djela koja su nastala inspirisana životom i kulturom Roma.

“Romi su jedini narod koji nema junačke pjesme. Mi pjevamo o bitkama oni o ljubavi, mi o junacima oni o cvijeću, mi o blagu, oni o snovima. Koliko možemo da naučimo od njih“, kazala je Marojević koja je jedna od pet mentorki učenicima RE populacije na teritoriji opštine Nikšić.

Maja Šaćirović, predstavnica Centra za romske organizacije, predstavila je tu NVO koja postoji već 15.godina i kojoj su oblasti u kojima djeluju obrazovanje, ekonomsko osnaživanja, suzbijanje nasilja u porodici, sprečavanje ranih ugovorenih brakova.

Moderatorka večeri bila je Snežana Bulajić, a u programu su učestvovali Aloma Hodžić, Alen Šalja i Elmedina Morinaj.

Bonus video: