Oživjeli skice, a ne usvojeni DUP za Momišiće

Prema DUP-u usvojenom 2007. OŠ “Sutjeska” je mogla da dogradi paviljon, “oživljavanjem” skica nacrta tog DUP-a ona gubi to pravo, kao i više vlasnika kuća u tom naselju da ih prošire, i vlasnik “Limenke”
2103 pregleda 4 komentar(a)
Usvojeni DUP Momišići 2007., Foto: Privatna arhiva
Usvojeni DUP Momišići 2007., Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.04.2019. 16:06h

Arhitekta Andrija Markuš obratio se Ministarstvu održivog razvoja, sekretaru za prostorno planiranje i održivi razvoj Glavnog grada Oliveru Markoviću i gradonačelniku Ivanu Vukoviću dopisom u kome tvrdi da je krivotvorenje oživljavanje skica Nacrta DUP-a Momišići 2007 godine, koji nije usvojen, već je usvojen drugi dokument, tek nakon javne rasprave, i nakon dopuna.

Oživljavanjem skica Nacrta iz 2007. godine, tvrdi Markuš, radi se krivično djelo. Tim oživljavanjem nečega što nikad postojalo nije, Osnovna škola “Sutjeska” ostaje bez mogućnosti da dogradi paviljon.

Markuš se prvo obratio Sekretarijatu za urbanizam dopisom 15. marta, kako nije bilo reakcije, nakon toga se obratio Miistarstvu održivog razvoja, opet Sekretarijatu i gradonačelniku.

“Urbanprojekt iz Čačka 2007. crtao je predlog tada novog DUP-a Momišića A, koji je plan do danas važio, a danas je samo bilo naloženo da se taj isti samo “oživi” (novouvedeni termin) bez ikakvih izmjena. Kod tog “oživljavanja” ovih dana “oživljeni” DUP predat je Ministarstvu na usvajanje... U ovom slučaju “oživljen” je plan koji je 2007. oglašen mrtvim. Oživljeni su crteži koji su odbijeni na tada održanoj javnoj raspravi 2007, da je po primjedbama taj predlog plana morao radikalno da se ispravi, između ostalog da se Osnovnoj skoli “Sutjeska” docrta novi paviljon, jer radi u četiri smjene. Tu su naložene i druge brojne izmjene po zahtjevu građana, po temeljitom javnom postupaku izlaganja, te naloga izmjena datih od revizione komisije, te bezbjednosnih standarda. Sada tako “oživljavaju” i usvajaju projekat apsolutno onakav kakav je 2007. kao predlog odbijen i od građana i od nadležnih institucija. Umjesto da “ožive” onaj gdje su sve te naloge građana i istitucija unijeli, da ožive plan koji je do danas važio, po kojm su izvedene brojne zgrada, a sada tih unijetih zgrada u ovom planu nema. Osnovna škola “Sutjeska” sada može sa učenicima u četiri smjene cvijeće da sadi na mjestu gdje je aktuelnim planom bio predviđen novi paviljon, za koji su i idejni projekat bili izradili. Sada će građani, koji su po dozvoli izgradili svoje kuće, valjda morati da plaćaju uklapanje u ovaj novi DUP.... Ako se tako prikupi dovoljno novca svugdje po Crnoj Gori, možda neće biti potrebe da se poskupljuje struja”, piše u dopisu Andrija Markuš.

Markuš kaže da se priča kako su pojedine projektantske kuće za oživljavanje gradskih DUP-ova, kojima je vrijeme isteklo, dobile 5.000 eura, i da su one, taj posao uradile tako, što su uzele stare planove i samo na njih udarile pečate sa datumom iz 2019. Ali posao nijesu uradile dobro, pa su zato i mogući propusti. poput ovog za DUP “Momišići” u kome su “ožvijeli” skicu nacrta DUP-a iz 2007, a ne usvojeni plan sa izmjenama. Brine ga i što nakon dopisa ministarstvu, Sekretarijatu za planiranje i gradonačelniku, niko ništa ne preduzima da se “oživi” usvojeni plan za Momišiće.

Markuš ističe da je prema usvojenom DUP-u iz 2007. bila predviđena i dogradnja “Limenke”, ali i više privatnih kuća. Usvajanjem nacrta DUP-a iz 2007. otvara se mogućnost da vlasnici kuća, a i vlasnik “Limenke” (Aco Đukanović) tuže državu, a sve će troškove takvog suđenja morati da plati narod.

Oživljavaju 13 planova

Glavni grad obnavlja planska dokumenta kojima je istekao rok važenja pa je na javnoj raspravi, po skraćenom postupku, 13 planova. U pitanju su odluke o izradi DUP-a Zagorič 3 i 4, DUP Zabjelo 9, DUP Stara varoš - Blok 7, DUP Stambena zajednica VI Kruševac - zone 2,3 i 4, UP-a Sanitarna deponija sa reciklažnim centrom, UP-a Nova varoš -Blok R, UP-a Beglake, DUP-a Konik-Vrela ribnička, UP-a Kakaricka gora, UP-a Ibričevina, DUP-a Drać-Vatrogasni dom, DUP-a Čepurci - dio 2 i DUP-a Blok 18 i 19.

Bonus video: