Poreska uprava da utvrdi „beru” li i mrtvi šumu

Jedanaest prerađivača drveta iz Rožaja dan ranije tražilo je od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da zaustavi poharu državne šume iznad Rožaja, od koje se nekoliko tamošnjih koncesionara navodno nezakonito bogati
57 pregleda 0 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.03.2018. 20:12h

Predsjednik tenderske komisije Uprave za šume Vule Bošković poručio je prerađivačima drveta iz Rožaja da od Poreske uprave traže da provjeri da li pojedini koncesionari godinama fiktivno prijavljuju broj zaposlenih i tako dobijaju veću kubnu masu.

Jedanaest prerađivača drveta iz Rožaja dan ranije tražilo je od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da zaustavi poharu državne šume iznad Rožaja, od koje se nekoliko tamošnjih koncesionara navodno nezakonito bogati. U prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid, napisali su da su od Boškovića tražili da provjeri kako osam rožajskih firmi godinama fiktivno prijavljuju zaposlene, među kojima ima i preminulih ljudi, ali i onih koji odavno ne žive u Crnoj Gori.

Tvrde da su mu predlagali da skupa obiđemu sve pilane, ali da on ništa nije uradio.

“Javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom u dijelu dokazivanja kadrovske osposobljenosti, od ponuđača se traži da dostave Potvrde izdate od strane nadležnog organa - Poreske uprave, o prosječnom broju zaposlenih radnika za prethodnu godinu. Ovaj podatak o prosječnom broju radnika ponuđača za prethodnu godinu je shodno metodologiji vrednovanja ponuda koja je sastavni dio javnog poziva i tenderske doklumentacije, osnova za bodovanje radnika, po formuli: Ponuda sa najvećim brojem zaposlenih radnika boduje se sa maksimalnih 15 bodova, dok se ostale ponude boduju po formuli a/bx15 (a-ponuđeni broj,b-najviše ponuđeni broj)”, objasnio je Bošković.

Dodao je da tenderska komisija nema pravo provjere podataka koje izda Poreska uprava:

“Već se ovaj dokument isključivo koristi prilikom dodjele bodova po osnovu zaposlenosti. Ukoliko ponuđači sumnjaju na tačnost podataka izdatih od strane Poreske uprave, provjeru istih moraju tražiti kod istog organa, a ne od tenderske komisije”.

Iz SDT-a na čijem čelu je Katnić juče nijesu odgovorili “Vijestima” da li će ispitati navode prerađivača drveta iz Rožaja.

Bonus video: