Spremni da ugase mašine ako zagađuju okolinu

Mještani tvrde da fabrici “Lim” nije mjesto u gradu i su mjesecima izloženi zagađenju, dimu i prašini
963 pregleda 0 komentar(a)
Svakodnevni prizor iz fabrike, Foto: Jadranka Ćetković
Svakodnevni prizor iz fabrike, Foto: Jadranka Ćetković

Menadžment fabrike ŠIK “Lim” iz Bijelog Polja spreman je da ugasi i izmjesti sve mašine za koje ekološka ispitivanja potvrde da zagađuju okolinu.

To je epilog sastanka koji je inicirao predsjednik Opštine Petar Smolović, povodom žalbi mještana gornjeg dijela grada da su mjesecima izloženi zagađenju, dimu i prašini peletare u krugu preduzeća ŠIK,,Lim“ i zatražili da se proizvodnja izmjesti na drugu lokaciju. Fabrika se nalazi na 100 metara od njihovih kuća. U tom naselju živi 2.500 građana, a pored fabrike se nalazi i Osnovna škola “Marko Miljanov” sa oko 800 učenika.

Sastanku su prisustvovali ekološki inspektor Sejdo Đukić, urbanističko-građevinski inspektor za sjever Crne Gore Bisera Alihodžić, sekretari sekretarijata za inspekcijske poslove, uređenje prostora i preduzetinštvo i ekonomski razvoj Muzafer Badžić, Aleksandra Bošković i Džafer Gusinjac, v.d. načelnika Komunalne policije Dušan Drašković, predstavnica Sekretarijta za ruralni i održivi razvoj Danijela Lazarević, delegacija Mjesne zajednice Gornji grad i direktorica preduzeća ŠIK,,Lim“ Gorica Dubak.

Kako je saopšteno nakon sastanka, dogovoreni su konkretni zadaci u skladu sa nadležnostima, radi rješavanja problema i zaštite životne sredine, ali i radnih mjesta u ovoj fabrici.

Saopšteno da je da je nadležna republička inspekcija ustanovila da fabrika nema izrađen elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i da im je naloženo da ga urade. Nakon toga, sprovedena je javna rasprava, izrađen elaborat, međutim nadležana komisija koja ocjenjuje ispravnost elaborata ga je vratila na doradu.

Na sastanku je zatraženo da nadležne inspekcije izmjere emisije štetnih gasova i sprovedu ostale neophodne kontrole i da se postupi i dalje odlučuje u skladu sa tim rezultatima.

Građani su ranije prijavili preduzeće “Lim” ekološkom inspektoru zbog buke i zagađenja. Ekološki inspektor je izašao na teren i konstantovao da preduzeće nema izrađen elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji podrazumijeva uvođenja svih neophodnih sistema koji bi zagađenje sveli na najmanji nivo.

Komisija je sagledala elaborat i dala određene preporuke za dopunu koje se odnose na dodatne mjere zaštite koje se moraju unijeti u elaborat, a kasnije i primijeniti (izgraditi) u praksi.

Bonus video: