Jubilarni Praznik mimoze: Trećina budžeta za Čolu i Cecu

772 pregleda 1 komentar(a)
Predstavljanje rezultata
Predstavljanje rezultata

Jubilarni 50. Praznik mimoze tokom koga je realizovano 66 programa od čega 51 kulturno zabavnih, gastronomskih i 15 sportskih, ocijenjen je uspješnim. U okviru sportskog programa bilo je oko 150 učesnika iz zemalja i Evrope, a prvi put organizovane su i neke manifestacije, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare. Najavljeno je da će iduće godine Praznik početi 14. februara.

Praznik je koštao je 350 hiljada, iako je novinarima prije početka fešte rečeno da je planirani budžet za tu manifestaciju 240 hiljada eura.

“Budžet ukupnog Praznika mimoze, kada je riječ o ovakvoj organizaciju sveden na manji nivo. Promotivni efekti u regionu Praznika odlična su uvertira za sezonu, s obzirom na to da je veliki broj gostiju iz bivše Jugoslavije i regiona boravio kod nas, a to potvrđuju i statistički podaci. Sve nam to daje nadu da će Herceg Novi tokom Praznika živjeti i vratiti se tamo gdje je bio. Gradnjom turističkih kompleksa otvaraju se sve mogućnosti da naš grad bude na visokom nivou u godinama koje su pred nama”, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Opštine Stevan Katić.

Na primjedbu novinara da je budžet skoro za trećinu veći od planiranog, Katić je odgovorio da se “na samom početku nijesu mogli predvidjeti svi troškovi s obzirom na veliki broj učesnika, stranih državljana i drugih, pa je u ovakvom poslu normalno da dođe do odstupanja”.

Za koncert Zdravka Čolića kojim je otvoren Praznik, izdvojeno je 70 hiljada eura, a za koncert Svetlane Cece Ražnatović novinari nisu dobili podatak, osim da je samo njen honorar iznosio 40 hiljada eura. Organizatori su saopštili da je na koncertu Ražnatović, protiv čijeg je gostovanja potpisivana i peticija, bilo 20 hiljada posjetilaca. Samo za ta dva koncerta, od 66 realizovanih programa, opredjeljena je trećina budžeta.

Svi programi jubilarnog 50. Praznik mimoze su uspješno realizovani i tokom februara ostvareno je 18.100 noćenja, saopšteno na završnoj konferenciji za novinare koja je održana danas u foajeu Dvorene “Park”. Naredni Praznik mimoze počeće 14. februara, a ne prvog vikenda kao što je bila praksa, jer je unazad nekoliko godina kiša otežavala održavanje planiranih manifestacija.

Tokom jubilarnog 50. Praznika mimoze u Herceg Novom je održano 66 različitih programa, od čega 51 kulturno-zabavni i gastronomski, kao i 15 sportskih programa. U realizaciji programa učestvovalo je oko 150 aktera iz zemalja Evrope.

Jubilarni 50. Praznik mimoze bio je retrospektivan i inovativan, i predstavljao je presjek sveukupnog rada prethodnih 5 decenija, kazala je u ime izvršnog producenta “Herceg festa”, direktorica Gordana Porobić Krcunović .Ona je ustvrdila je prethodnih 10 godina Praznik izgubio na svojoj atraktivnosti, i istakla da su se organizatori “ potrudili da kvalitetnim programom i dobrim marketingom vrate Prazniku rejting kakav je nekad imao, što se pokazalo uspješnim.

“Tokom februara za vrijeme trajanja Praznika mimoze ostvareno je 18.100 noćenja, što je za 150 odsto više nego prošle godine, dok podaci sa graničnih prelaza pokazuju da je tokom februara i marta granicu prešlo 60 hiljada putnika više nego lani, što govori o uspješnosti cvijeten fešte", kazao je direktor TO Herceg Novi, Pavle Obradović.

Predsjednik Direkcije festivala, Miloš Konjević, kazao je da je Praznik organizovan kvalitetno, bez većih problema, a da je n a pojedinim događajima bilo 10 do 20 hiljada turista.

„Zadovoljan sam što smo uspjeli u namjeri da vratimo turiste u naš grad tokom zime u okviru Praznika, jer naši Novljani – ugostitelji i privrednici su zadovoljni, što je najbolji pokazatelj da je Praznik bio uspješan”, kazao je Konjević i naglasio da su “finasijski benefiti milionski”.

U organizaciji Praznika učestvovalo je preko 150 različitih udruženja, organizacija, NVO, preduzeća, ustanova, medijskih kuća, gradova prijatelja i sportskih organizacija. Na portalima i u crnogorskim štampanim medijima objavljeno je preko 400 tekstova, I veliki broj priloga I gostovanja na radiju i televiziji.

Bonus video: