BRODOVI DOBILI AIS

Novi sistem za više reda u ribarstvu

Uspostavljen ribarski informacioni sistem, brodovi dobili AIS, inspekcija pojačala aktivnosti
575 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od ribarskih brodova koji je dobio AIS, Foto: Siniša Luković
Jedan od ribarskih brodova koji je dobio AIS, Foto: Siniša Luković

U sklopu sprovođenja projekta unapređenja kontrole i upravljanja ribarstvom, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u julu prošle godine okončalo je razvoj Ribarskog informacionog sistema (RIS). Projekat vrijedan 550 hiljada eura, finansiran je iz sredstava pretpristupne pomoći EU, a realizovao ga je crnogorsko-španski konzorcijum “Tragsatec-StudioLasso”.

Najznačajniji segment RIS-a bila je instalacija tzv. AIS transpondera (automatski identifikacioni sistem) na ukupno 18 ribarskih plovila dužih od 10 metara u crnogorskoj ribarskoj floti. Osim što se na taj način efikasno može konstantno pratiti kretanje tih plovila i pozicije na kojima ona obavljaju ribolovne aktivnosti, ugradnjom AIS-a značajno se povećala i bezbjednost plovidbe, jer su podaci koje prikuplja RIS umreženi sa podacima koje prikuplja Sistem za monitoring pomorskog saobraćaja Uprave pomorske sigurnosti.

Osim što nadlženi na kopnu tako u svakom trenutku znaju gdje je i što radi pojedini ribarski brod, tako oni vrlo efikasno i brzo u slučaju potrebe i bilo kakvih vanrednih okolnosti, tom plovilu mogu priskočiti u pomoć.

U sklopu RIS-a napravljeni su i registar zainteresovanih subjekata u ribarstvu, registar ribarskih plovila i dozvola, uvedeni elektronski dnevnici ulova, evidencija prodaje, elektronska potvrda o ulovu i registar bioloških i istraživačkih podataka.

Obuku je tokom prošle godine pohađalo sedam službenika iz Direktorata za ribarstvo, tri inspektora za morsko ribarstvo, 10 naučnika iz Instituta za biologiju morai 75 ribara.

Preporučujemo za Vas