Novi sistem za više reda u ribarstvu

Uspostavljen ribarski informacioni sistem, brodovi dobili AIS, inspekcija pojačala aktivnosti
588 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od ribarskih brodova koji je dobio AIS, Foto: Siniša Luković
Jedan od ribarskih brodova koji je dobio AIS, Foto: Siniša Luković

U sklopu sprovođenja projekta unapređenja kontrole i upravljanja ribarstvom, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u julu prošle godine okončalo je razvoj Ribarskog informacionog sistema (RIS). Projekat vrijedan 550 hiljada eura, finansiran je iz sredstava pretpristupne pomoći EU, a realizovao ga je crnogorsko-španski konzorcijum “Tragsatec-StudioLasso”.

Najznačajniji segment RIS-a bila je instalacija tzv. AIS transpondera (automatski identifikacioni sistem) na ukupno 18 ribarskih plovila dužih od 10 metara u crnogorskoj ribarskoj floti. Osim što se na taj način efikasno može konstantno pratiti kretanje tih plovila i pozicije na kojima ona obavljaju ribolovne aktivnosti, ugradnjom AIS-a značajno se povećala i bezbjednost plovidbe, jer su podaci koje prikuplja RIS umreženi sa podacima koje prikuplja Sistem za monitoring pomorskog saobraćaja Uprave pomorske sigurnosti.

Osim što nadlženi na kopnu tako u svakom trenutku znaju gdje je i što radi pojedini ribarski brod, tako oni vrlo efikasno i brzo u slučaju potrebe i bilo kakvih vanrednih okolnosti, tom plovilu mogu priskočiti u pomoć.

U sklopu RIS-a napravljeni su i registar zainteresovanih subjekata u ribarstvu, registar ribarskih plovila i dozvola, uvedeni elektronski dnevnici ulova, evidencija prodaje, elektronska potvrda o ulovu i registar bioloških i istraživačkih podataka.

Obuku je tokom prošle godine pohađalo sedam službenika iz Direktorata za ribarstvo, tri inspektora za morsko ribarstvo, 10 naučnika iz Instituta za biologiju morai 75 ribara.

Bonus video: