NARODNI HEROJI POGINULI TOKOM DRUGOG SVJETSKOG RATA

Nikšić: Sjećanje na braću Maksimović

1711 pregleda 0 komentar(a)
Sa večeri posvećene braći Maksimović, Foto: Svetlana Mandić
Sa večeri posvećene braći Maksimović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.04.2019. 16:03h

U Nikšiću je u organizaciji Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića i Narodne biblioteke “Njegoš” priređeno veče posvećeno sjećanju na braću Maksimović, Šćepana, Jovana i Aleksu, narodnog heroja, koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata. Predsjednik UBNOR-a, Slobodan Bato Mirjačić, govorio je o braći koja su poginula “pod Titovom zastavom i ostavili neizbrisivi trag dok je Gornjeg Polja i Crne Gore“. Podsjetio je i da je Skupština Opštine Nikšić, na predlog UBNORA, donijela odluku da ulica u Rastocima nosi ime 'Braća Maksimović'. Mirjačić je istakao da se cijela porodica Maksimović, otac Mirko, majka Anđa-Dula i trojica sinova, Šćepan, Jovan i Aleksa, odmah opredijelila za narodnooslobodilači pokret.

„Sva tri Mirkova sina poginula su kao partizani. Ostao je Mirko bez sinova, ali je na njihovim grobovima izjavio da je ponosan time što su mu đeca dala živote za slobodu domovine. Dom u Rastovcu nosi ime 'Braća Maksimović', kao i ulica u Rastocima kuda su odvažna braća hodili prema rodnom Gornjem Polju“, kazao je Mirjačić.

I glavna ulica u Čantaviru kod Subotice, mjestu gdje je porodica Maksimović živjela od 1928.godine do aprila 1941., kako je kazao Mirjačić, nosi ime braće Maksimović, kao i gradska biblioteka i Dom omladine.

Ljubo Vujadinović, član Mjesnog odbora UBNOR-a i antifašista Gornjeg Polja, podsjetio je na ratna zbivanja u Mjesnoj zajednici (MZ) Vidrovan, na borbe i stradanja stanovnika pomenute MZ, kao i da je Gornje Polje „jedno vrijeme bio centar iz kojeg se rukovodilo borbenim dejstvima“.

Događaju je prisustvovala i Raduša Vušović, kćerka Šćepana Maksimovića i jedini nasljednik Mirkove porodice. Zahvalila se Opštini Nikšić što ulica nosi ime „Braća Maksimović“, kao i UBNOR-u i Slobodanu Mirjačiću „što su veliko breme posla preuzeli na sebe“.

„Da znate da će biti lijepo prošetati uzdignute glave 'Ulicom Braće Maksimović' i ponosno pričati potomcima i sjećati se Alekse, Šćepana i Jova, čitave porodice Mirka i Dule Maksimović, pričati o njihovom herojstvu i žrtvi, o tome šta je za njih značila sloboda, čast i poštenje, o tome šta su prave i vjećne životne vrijednosti“, poručila je Vušović.

Moderator večeri, koja je organizovana u Gradskoj kući gdje se tražila stolica više, bio je glumac Miro Nikolić, a u programu su učestvovale i gimnazijalke, Milica Golubović, Tijana Draganić, Milena Vujadinović i Jovana Stanjević. Večeri su prisustvovali i predsjednik i potpredsjednik SUBNOR-a, Zuvdija Hodžić i Slobo Simović, kao i generalni sekretar te organizacije, Dragan Mitov Đurović.

Priznanje za Mirjačića

„Jedan poznati filozof je rekao da poštovati ognjište predaka ne znači čuvati pepeo nego prenositi plamen. Kada je u pitanju SUBNOR i njegovanje tradicije NOB-a taj plamen po našoj ocjeni u Crnoj Gori najbolje prenosi nikšićka boračka organizacija na čelu sa predsjednikom, Batom Mirjačićem. Kada stigne izvještaj iz nikšićke boračke organizacije vidimo da koliko je dana u godini toliko je i akcija u ovoj organizaciji. SUBNOR je donio odluku da svoje najveće priznanje, plaketu, uruči Mirjačiću za ono što je uradio i što će, nadam se, i dalje raditi u organizaciji“, kazao je Hodžić uručujući plaketu Mirjačiću.

Mirjačić je kazao da je svako priznanje drago i da ga treba cijeniti a posebno priznanje koje se dobija od organizacije kao što je SUBNOR. Istakao je i da to priznanje ne pripada samo njemu već čitavoj nikšićkoj organizaciji na čijem je čelu.

Preporučujemo za Vas