REGIONALNA RADIONICA U BUDVI

Društvene mreže opasnost za propagiranje radikalizma

Pitanje regulisanja sadržaja na internetu je kompleksno pitanje, kazao je državni sekretar i nacionalni koordinator za nasilni ekstremizam, Dragan Pejanović
110 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice u Budvi, Foto: MUP Crne Gore
Sa radionice u Budvi, Foto: MUP Crne Gore

Digitalno i doba masovnih medija širi mogućnosti za propagiranje radikalizma i nasilnog ekstremizma, zbog čega se ne smiju zanemarivati opasnosti koju potencijalno predstavljaju onlajn sadržaji i društvene mreže, rekao je državni sekretar i nacionalni koordinator za nasilni ekstremizam Dragan Pejanović.

On je govorio u Budvi na otvaranju Regionalne radionice o prevenciji radikalizacije na internetu.

"Aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade na ovom planu, koje su u osnovi preventivne, biće dodatno ojačane u cilju jačanja otpornosti cjelokupnog društva na ove pojave, s posebnim fokusom na mlade, koji su najranjivija kategorija", rekao je Pejanović.

Pejanović je istakao da su mjere predviđene Akcionim planom za tekuću godinu usmjerene na osposobljavanje omladine za kritičko promišljanje, kroz razne obuke, radionice, sport, posredstvom kojih će se unaprijediti njihovo znanje o pojavama nasilnog ekstremizma i radikalizacije, ali i podstaći skeptički i kritički stav prema sadržajima koji se nude na internetu.

Pitanje regulisanja sadržaja na internetu je kompleksno pitanje, naveo je Pejanović, dodajući da apsolutna sloboda izražavanja ne postoji ukoliko se njome izaziva govor mržnje ili ugrožava integritet pojedinaca ili grupe, po bilo kom osnovu.

"Prevencija nije zadatak samo bezbjednosnih službi, već je potreban angažman svih relevantnih subjekata na lokalnom i nacionalnom nivou, a jačajući regionalno i međunarodno povezivanje doprinosimo očuvanju mira, bezbjednosti i stabilnosti koji su osnov slobodnog demokratskog društva i ekonomskog razvoja" kazao je Pejanović.

Regionalna radionica o prevenciji radikalizacije na internetu koju su organizovali Savjet za regionalnu saradnju i Nacionalni međuresorski operativni tim za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma okupila je stručnjake iz regiona.

Oni su raspravljali o suštini korišćenja interneta za radikalizaciju i definisanju odgovora na različite aspekte online radikalizacije.