Prioritet zajednička borba protiv organizovanog kriminala

Ministar Nuhodžić kazao je da je prethodnu godinu obilježila intenzivna međunarodna policijska saradnja sa konkretnim rezultatima
630 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Saradnja Uprave policije i policijskih atašea i oficira za vezu kvalitetna je i profesionalna, a prioritet će i ubuduće biti zajednička borba protiv međunarodno organizovanog kriminala.

To je ocijenjeno na sastanku direktora Uprave policije Veselina Veljovića sa policijskim atašeima i oficirima za vezu.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, zaključeno je da će saradnja i kontakti biti dodatno intenzivirani radi prevencije i suzbijanja savremenih globalnih bezbjednosnih rizika i prijetnji.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da je prethodnu godinu obilježila intenzivna međunarodna policijska saradnja sa konkretnim rezultatima.

„Da bi se suprotstavili organizovanom kriminalu, nezakonitim migracijama i terorizmu, moramo i dalje da djelujemo udruženo i zajedničkim snagama“, istakao je Nuhodžić.

On je poručio da je zajedničkim akcijama koje su rezultirale zaplijenom značajne količine droge i hapšenjem visokorangiranih članova i onih koji su nosioci organizovanog kriminala, država zadala žestok udarac kriminalnim grupama i njihovo djelovanje znatno oslabila.

„Ostvareni napredak je ohrabrujući, naročito imajući u vidu činjenicu da MUP koordinira procesima u pregovaračkom poglavlju 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, a činjenica da će ovo poglavlje biti posljednje zatvoreno nameće veliku odgovornost Ministarstvu, pa zato raduje činjenica da u ovom poslu možemo računati na permanentnu podršku“, rekao je Nuhodžić.

Kako je dodao, osnažena je regionalna saradnja izuzetno važna za bezbjednost granica, jer su kriminalne grupe međusobno povezane.

„Zato moramo, kroz konkretne akcije, da pokažemo da nijedna od naših zemalja nije sigurno mjesto za kriminalce“, istakao je Nuhodžić.

Veljović je kazao da je Crna Gora uspostavila kvalitetne mehanizme za borbu protiv organizovanog kriminala, usvojila kvalitetna zakonska rješenja, uspostavila profesionalne institucije u čijoj je nadležnosti borba protiv organizovanog kriminala, i ostvarila mjerljive rezultate u toj oblasti.

On je rekao da je cilj borbe protiv teškog i organizivanog kriminala, što će i dalje biti prioritet Uprave policije, da se pravdi privedu svi u lancu kriminogenih struktura.

Prema riječima Veljovića, policija će, u koordinaciji sa tužilaštvom, s akcentom na saradnju sa Glavnim specijalnim tužiocem, još jače i intenzivnije raditi na suzbijanju svih oblika kriminala.

Direktor je naglasio da je stanje bezbjednosti u Crnoj Gori u prošloj godini, po najvećem broju parametara, bilo povoljno i da su rezultati na rasvjetljavanju krivičnih djela u prošloj godini poboljšani u odnosu na godinu ranije.

„Uprava policije je prepoznata kao pouzdan partner u rješavanju savremenih bezbjednosnih rizika i prijetnji, a prezentovani rezultati potvđuju spremnost policije za stalnim snaženjem policijske saradnje i razmjenom informacija na regionalnom i međunarodnom nivou, ali i ostvarivanjem operativne koordinacije usmjerenoj ka otkrivanju, suzbijanju i sprječavanju krivičnih djela i procesuiranju njihovih počinilaca“, kazao je Veljović.

Policija će, dodao je, u daljem radu biti značajno posvećena dinamičnom putu EU integracije i ispunjavanju zahtjeva koji su definisani Akcionim planom Strategije za proširenje Evropske unije.

Policijski atašei i oficiri za vezu, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, ocijenili su da je saradnja sa crnogorskom policijom veoma kvalitetna i uspješna.

Kako je saopšeno iz policije, na sastanku je zaključeno da crnogorska policija predano radi na usvajanju i primjeni evropskih standarda, i da je posvećena daljem unaprjeđenju policijske saradnje i jačanju kapaciteta u borbi protiv najtežih oblika kriminala.

„Ocijenjeno je da veoma dobru i kvalitetnu saradnju naše policije i policijskih atašea i oficira za vezu potrvđuju ostvareni rezultati na rješavanju niza bezbjednosnih pitanja, i da je potrebno dalje snaženje mehanizama za razmjenu informacija među policijskim organizacijama radi pravovremenog zajedničkog djelovanja u akcijama lociranja i lišenja slobode lica i kriminalnih grupa koje se međunarodno potražuju“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ocijenjeno je da je međunarodna policijska saradnja komponenta bez koje nije moguće djelovati u borbi protiv globalnih bezbjednosnih izazova i prijetnji.

"Ocijenjeno je da su aktivnosti u prethodnom periodu potvrdile da je crnogorska policija povjerljiv i pouzdan partner u borbi protiv međunarodnog kriminala", ističe se u saopštenju.

Na sastanku je učestvovalo 40 policijskih atašea, oficira za vezu i predstavnika međunarodnih organizacija.

Bonus video: