Prvi vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka položili zakletvu

Obje generacije novih vojnika, do juna ove godine će pohađati obuku u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu
3282 pregleda 7 komentar(a)
Danas u Golubovcima, Foto: Bojana Ćupić
Danas u Golubovcima, Foto: Bojana Ćupić
Ažurirano: 13.04.2019. 12:28h

Prvi vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka položili su danas zakletvu na vojnom aerodromu “Knjaz Danilo” u Golubovcima.

Svečanosti su prisustvovali premijer Duško Marković i ministar odbrane Predrag Bošković.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, kazao je vojnicima da su svojom zakletvom upravo prihvatili moralnu obavezu, koja nosi veliku privilegiju, ali i ogromnu odgovornost.

“Mladi vojnici, polaganje zakletve je uzvišeni moralni čin. Služiti svojoj zemlji i zakleti joj se na revnost i odanost, neke su od najčasnijih ljudskih vrlina. Biti vojnik nije samo profesija, to je i stil života koji nas uči posvećenosti, odgovornosti, timskom duhu i istrajnosti. Budite dostojni uniforme koju nosite, jer postajete dio časnog i uzornog stroja”, istakao je general Dakić .

Obje generacije novih vojnika, do juna ove godine će pohađati obuku u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu.

Nakon završene osnovne vojničke obuke, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka imaće mogućnost ulaska u rezervni sastav Vojske Crne Gore i prednost prilikom zapošljavanja u VCG.

Vojnici po ugovoru, nakon završene osnovne obuke biće raspoređeni na 40 formacijskih mjesta, u Pješadijski bataljon 24 vojnika, Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore tri, Logistički bataljon, Počasnu gardu i Centar za obuku po dva vojnika, a u Četu specijalnih snaga i u Mornaricu Vojske Crne Gore po devet.

Bonus video: