Sutomore zatrpano smećem, čiste ga samo turisti

Od Spičanskog polja preko Suvog potoka, pa sve do same rive, ima najmanje deset lokacija divljih deponija šuta, komunalnog i kabastog otpada
4222 pregleda 8 komentar(a)
Smeće širom Sutomora, Foto: SICG
Smeće širom Sutomora, Foto: SICG
Ažurirano: 13.04.2019. 21:14h

Na početku priprema za ljetnju turističku sezonu, Sutomore je i ovog proljeća zatrpano otpadom.

Na razmjere problema koji prevazilazi higijenske dimenzije, prvi je javno ukazao dr Milan Popivoda koji je pokrenuo volontersku akciju u naselju Suvi potok, a koja je postigla veoma skromne rezulate jer su joj se, pored Popivode, odazvali samo jedna turistkinja i dvojica mještana.

Još konkretniji prikaz nereda na terenu u Sutomoru, od Spičanskog polja preko Suvog potoka, pa sve do same rive, dali su članovi Saveza izviđača Crne Gore (SICG) tokom prvog kola Izviđačke lige, koji su mapirali deset lokacija divljih deponija šuta, komunalnog i kabastog otpada.

“Na tim lokacijama su velike količine otpada, a zatečeni prizori i fotografije ovih lokacija su toliko zabrinjavajući da je gotovo nevjerovatno pričati o turizmu, kvalitetnoj ponudi, ekološkoj situaciji i svemu onome što Sutomore kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija mora da posjeduje. Posebno se “ističe” Suvi potok koji prolazi kroz naseljeno područje cijelom svojom dužinom. Opština Bar, nekad jedna od najčistijih opština Jugoslavije, danas ima velikih problema sa otpadom. Situacija se može posmatrati iz više uglova, a dva su posebna: nesavjesni građani i nedovoljan kapacitet nadležnih institucija da riješe problem ovako nagomilanog otpada”, kazao je “Vijestima” načelnik SICG Dušan Masoničić.

Povodom loše komunalne situacije u ovom mjestu, na inicijativu časopisa “Ruski vjesnik”, delegacija ruskih državljana koji stalno žive u Sutomoru razgovarala je sa upravom preduzeća Komunalne djelatnosti.

“Predložili smo im da se postavi video nadzor i da se tako pronađe ko odlaže kabasti i kućni otpad pored kontejnera, a takođe i veliku zajedničku akciju čišćenja Spičanskog polja početkom maja. Sa nama je bio i predsjednik MZ Sutomore Ratko Vujošević koji je podržao inicijativu da se prije ljeta ovo mora riješiti. Ovakav nered se nikako ne može sakriti, a mi se već sada na turističkim internet forumima i na društvenim mrežama suočavamo sa mnogo podrugljivih komentara na račun ovakvog izgleda Sutomora, i u Srbiji i u Rusiji i u drugim zemljama. Iz uprave komunalnog preduzeća su nam rekli da rade koliko mogu, da nemaju novca, i da je na terenu najveći problem neodgovornost mještana”, rekla je “Vijestima” Gulja Smagulova, urednica “Ruskog vjesnika”.

Ona je dodala i da su upravi komunalaca na dvosatnom sastanku skrenuli pažnju da im inkasanti dolaze samo na vrata stranaca koji žive u Sutomoru i koji redovno plaćaju odvoz smeća, “a ne smiju poći na kuće mještana koji ih tjeraju”.

Doprinos prevazilaženju problema prošle nedjelje dali je trideset volontera SICG koji su čistili Suvi potok, sa ciljem da građanima Sutomora pokažu da izviđači iz Nikšića, Podgorice, Rožaja, Herceg Novog i Budve imaju volje da čiste njihov otpad.

Popivoda, koji je prošlog vikenda ponovo zasukao rukave i ovog puta sa izviđačima čistio Suvi potok, ukazao je da u tom naselju problem poprima dimenzije ekološke katastrofe.

“On traje godinama i posljedica je i nemara mještana i neadekvatne reakcije komunalnog preduzeća. Ipak, raduje inicijativa da se stvari mijenjaju, hvala svima koji su izdvojili vrijeme da učestvuju u drugoj akciji čišćenja zatrpanog kanala, a posebno izviđačima koji su pokazali visok nivo ekološke svijesti”, kazao je Popivoda.

Na konstitutivnom sastanku Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone na području Opštine Bar, 18. marta, čistoća je svrstana u sezonske prioritete Bara, u ravni sa rješavanjem sive ekonomije, gradskim prevozom, adekvatnim snabdijevanjem strujom i saobraćajno-turističkom signalizacijom.

Računi u smeću govore da ga bacaju mještani

Masoničić je naglasio da su u otpadu bili bačeni računi od struje, vode, telefona, pomoću kojih je “bilo lako utvrditi da su nesavjesni građani upravo iz tog mjesta, što je zabrinjavajuće”.

“Niti nam je posao, niti nam je cilj da samo čistimo smeće koje stanovnici ovih naselja regularno ostavljaju na mjestima na kojima njima odgovara, iako nemamo problem da to i uradimo, već da utičemo na svijest svih građana Crne Gore da se riješi problem kojim je naša zemlja sve više pogođena”, dodao je Masoničić.

Bonus video: