Tvrđave Kanli kula i Forte Mare ponovo otvorene za posjetioce

Cijena ulaznica ostala je nepromijenjena: za individualne posjete je dva, a za grupne jedan euro
909 pregleda 0 komentar(a)
Kanli Kula
Kanli Kula
Ažurirano: 15.04.2019. 11:11h

Tvrđave Kanli kula i Forte Mare, od danas su, poslije zimske pauze, ponovo otvorene za individualne i grupne posjete, svakog dana od 9 do 19 sati.

Cijena ulaznica ostala je nepromijenjena: za individualne posjete je dva a za grupne jedan euro. Lani je ove dvije tvrđave posjetilo preko 77 hiljada turista

Tvrđave Forte Mare, u kojoj danas radi Ljetno kino, nominovana je za upis na Listu svjetske baštine UNESKO u okviru projekta upisa venecijanskih odbrambenih tvrđava između 15. i 17. vijeka.

Tvrđava Forte Mare je najbolje očuvana hercegnovska utvrda čiju je gradnja počeo Herceg Stjepan Vukčić Kosača u prvoj polovini 15 vijeka.

U turskom vremenu tvrđava je dobila današnje gabarite , a Turci su je u više navrata dograđivali i uređivali. Pretpostavlja se da su najobimniji radovi izvedeni poslije 1542 jer se od tog vremena pominje kao jaka kula ili kao kula Abas paše. Osvajanjem Herceg Novog Mlečani su uradili obnovu kule prilagodivši je tadašnjoj odbrani I naoružanju. Oni su kulu nazvali Forte mare (Morska tvrđava ili tvrđava od mora) čiji se naziv zadržao do današnjih dana. Dolaskom Austrougarske na prostore Boke tvrđava se uklapa u fortifikacioni sistem odbrane ulaza u Bokokotorski zaliv.

Kanli Kula bi od ovog ljeta trebalo da bude dio takozvanog „kulturnog 3D mappinga“, koji između ostalog, uključuje i novu ponudu – “pametne naočare” kroz koje će posjetici moći da vide i iskuse kako je tvrđava nekada izgledala i za koje namjene je bila korišćena, kao i moderni audio vodič.

Turska tvrdava Kanli-kula - "krvava kula" predstavlja dio fortifikacionog sistema Starog grada i svojom veličinom i položajem dominiranad njim.

Kanli-kula se prvi put u pisanim dokumentima pominje sredinom 17. vijeka kod turskog putopisca Evlije Čelebije koji je u Herceg Novi stigao iz Dubrovnika.u maju 1664 godine.

Ne zna se tačno vrijeme gradnje Kanli kule , ali se pretpostavlja da je počela još u srednjem vijeku. Konačni oblik tvrđavi dali su Turci, dok su Mlečani, nakon zauzeća Herceg Novog, izvršili određene popravke jer je tvrđava u ratu bila znatno oštećena.

Bonus video: