Radulović će predložiti da šankovi na budvanskom šetalištu ostanu još ovu sezonu

"Borbom protiv bespravne gradnje čuvamo živote ljudi, jer analize zemljotresnih katastrofa u novije vrijeme pokazuju da su tragični efekti najnaglašeniji u prostorima sa bespravnim objektima i onim kod kojih je izostalo poštovanje savremenih arhitektonsko-građevinskih standarda", poručio je Radulović
4458 pregleda 9 komentar(a)
Radulović na skupu, Foto: Twitter
Radulović na skupu, Foto: Twitter
Ažurirano: 15.04.2019. 12:07h

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulovic kazao je da će predložiti da otvoreni šankovi na šetalištu u Budvi ostanu na toj lokaciji još ovu sezonu, ali pod određenim uslovima.

On je kazao da će jedan od uslova biti da se vlasnici povuku nekoliko metara.

Govoreći na stručnom skupu povodom godišnjice razornog zemljotresa u Crnoj Gori Radulović je kazao da to okupljanje nalaže da još jednom istaknemo koliko je važno poštovati propise struke, koliko je važno ograničiti sasvim ljudsku potrebu da za što kraće vrijeme stvori što više.

"Da možemo vratiti vrijeme siguran sam da bi bolje planirali prostor i drugačije gradili", poručio je Radulović.

On je podsjetio da je prošlo 40 godina od kad je priroda potvrdila svoju nadmoć nad čovjekom i podsjetila nas da je nepredvidiva, da se lako može obračunati sa građevinama i da od mira tla zavisi i naš mir.

"Danas su ruševine ostale u arhivama Kinoteke i sjećanjima građana koji su preživjeli zeljotres, ali na tlu primorja i Podgorice nema više ni traga toj nesreći. Zato je priča o velikom zemljotresu svojevrsna oda novom početku, herojstvu i zajedništvu,solidarnosti i požrtvovanosti", poručio je Radulović.

Ministar je istakao da se poslednje dvije godine intenzivno radi na sprovođenju Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. "Zakon kojim se mijenjaju standardi, uvode potrebne reference za određene poslove i precizira odgovornost".

"Borbom protiv bespravne gradnje čuvamo živote ljudi, jer analize zemljotresnih katastrofa u novije vrijeme pokazuju da su tragični efekti najnaglašeniji u prostorima sa bespravnim objektima i onim kod kojih je izostalo poštovanje savremenih arhitektonsko-građevinskih standarda", poručio je Radulović.

On je istakao da je na svima, a posbno na struci, da gradnja bude po porpisima i da se što više smanji seizmički rizik. "Da poštujemo planove i procedure, da uvažimo prostor i prirodu oko nas", poručio je Radulović na stručnom skupu.

Profesor dr Branislav Glavatović je kazao da je katastrofalnom zemljotresu u aprilu 1979. godine, prethodila seizmološka aktivnost na jugu Crne Gore, koja je započeta četiri mjeseca ranije.

Istakao je da je 1979. zabilježeno preko 500 zemljotresa veće jačine od 3,5 stepeni skale i čak 50.000 manjeg intenziteta.

Glavatović je kazao da je razorni zemljotres napravio direktnu štetu od tadašnjih 4,5 milijardi dolara, a danas bi to bilo 15 milijardi.

Glavatović je istakao da analize pokazuju da se Jadran zatvara, odnosno do dolazi do "subdukovanja jadranske ploče ispod Dinarida i Apenina".

Bonus video: