"Crnogorska i turska policija kvalitetno sarađuju na suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala"

Veljović je istakao da su crnogorska i turska policija realizovali niz značajnih projekata od obostronog značaja i posebno izdvojio saradnju policija Crne Gore i Turske putem NCB interpola Podgorice i Ankare u ciljanim potragama
364 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Uprava policije
Sa sastanka, Foto: Uprava policije

Crnogorska i turska policija kvalitetno sarađuju na suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala, ocijenili su direktor Uprave policije Veselin Veljović i generalni direktor Nacionalne policije Turske Dželal Uzunkaja.

Veljović i Uzunkaja potvrdili su, kako se navodi u saopštenju, profesionalnu i kvalitetnu saradnju policija dvije zemlje koja je imala konkretne rezultate na suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala.

Veljović je istakao da su crnogorska i turska policija realizovali niz značajnih projekata od obostronog značaja i posebno izdvojio saradnju policija Crne Gore i Turske putem NCB interpola Podgorice i Ankare u ciljanim potragama.

U jednoj takvoj aktivnosti, kako se navodi, na osnovu informacija koje je prikupila i razmijenila crnogorska policija, u Turskoj je uhapšena osoba koja se smatra za vođu jedne od organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na prostoru naše i drugih država.

Uzunkaja je kazao da je zadovoljan saradnjom policija Crne Gore i Turske i ocijenio da je ona bila veoma intenzivna i kvalitetna, sa mjerljivim rezultataima, posebno na otkrivanju i sprječavanju krijumčarenja droga i drugih krivičnih djela sa obilježjima transnacionalnog kriminaliteta.

Veljović i Uzunkaja razgovarali su i o pitanju upravljanja ilegalnim migracijama, koje su aktuelni izazov za države Evrope i šire.

Oni su se složili da policije Crne Gore i Turske intenziviraju kontakte u saradnji, radi razmjene informacija u praćenju i zajedničkom djelovanju u rješavanju ove problematike.

"Direktori policija Crne Gore i Turske izrazili su spremnost da policije dvije države intenziviraju saradnju i u oblastima vjerskog radikalizma, terorizma i praćenja problematike stranih boraca i njihovog učešća na stranim ratištima, kao i krijumčarenja droge na međunarodnom nivou i krijumčarenja ljudi", kaže se u saopštenju.

Veljović je zahvalio Uzunkaji na podršci u realizovanju obuka i stručnog usavršavanja crnogorskih policijskih službenika, a dogovoreno je da se nastave razmjene iskustava i dobrih praksi, kao i usavršavanja znanja i vještina.

"Veljović i Uzunkaja ocijenili su da će uslijediti još intenzivniji partnerski kontakti policija Crne Gore i Turske, kako bi se informacije od značaja razmjenjivale u realnom vremenu, a u interesu bezbjednosti građana naših država, regiona i Evrope", kaže se u saopštenju.

Bonus video: