Dobar početak sezone u Institutu Igalo: Stigli Norvežani

512 pregleda 0 komentar(a)
Stigli turisti, Foto: Slavica Kosić
Stigli turisti, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.04.2019. 16:31h

U Institut “Dr Simo Milošević u Igalu danas je stigla prva ovogodišnja grupa od 140 pacijenata iz Norveške koji se liječe o trošku njihove države i grupa od 50 Holanđana.

Norvežanin Remo Swensen prvi put je u Instutut došao 1976. godine, od tada dolazi svake godine, nekada i dva puta godišnje. Kada ne moze da dobije besplatno liječenje dolazi o svom trošku. Sve mu se sviđa u Igalu - ljudi, klima , tretmani, jer sve blagotvorno utiče na njegovu bolesnu kičmu.

Norvežani se od 1976 godine, sa prekidom u vrijeme trajanja rata na prostoru bivše Jugoslavije, liječe u Institutu, a krajem prošle godine sklopljen je novi čevorogodišnji ugovor.

Ovogodišnji norveški državni program u Igalu će se o odvijati do 30. oktobra, a za to vrijeme na liječenju i rehabilitaciji biće 960 pacijenata, uglavnom reumatičara .

“Program se odvija na obostrano zadovoljstvo u skladu sa očekivanjima norveških pacijenata i našim mogućnostima”, kaže direktor marketinga Nikola Mračević. On ističe da je pokazatelj koliko su pacijenti zadovoljni i to što je među njima Iveliki broj povratnika.

“Neki pacijenti su u Igalu bili više od deset puta”, kaže Mračević.

Prije sedam dana počeo je i holandski program koji od 1986 godine Institut realizuje u saradnji sa agencijom Fortuna specijalizovanom za putovanja radi zdravlja.

U Prvoj fazi Instituta koja je otvorena 7. aprila svi kapaciteti su popunjeni, Među 370 pacijenata najbrojniji su korisnici crnogorskog Fonda zdravstva, Fonda PIO, a ima i samoplatežnih gostiju.

Kada se 13. maja otvori soliter koji uglavnom koriste članovi crnogorskih sindikata, svi kapacite Instituta Igalo biće gostima na raspolaganju.

“Dobra popunjnost kapaciteta već sada, preko 60 odsto, ali i najave i već sklopljeni ugovori grantuju dobru sezonu”, kaže Mračević i navodi da će struktura gostiju biti slična prošlogodišnjoj. Najbrojniji gosti i pacijenti su korisnici crnogorskog Fonda zdravstva, slijede Norvežani, potom Holanđani, Šveđani i Njemci, kao i sportisti. Lani je ostvareno 223.000 noćenja.

Bonus video: