Nikšić: Zakupci na pijaci se plaše da će ostati bez posla

Zbog radova na tržnom centru u Nikšiću, zakupci tvrde da će biti izgrađen parking i da će time ostati bez posla kojim se bave decenijama
1594 pregleda 0 komentar(a)
Zakupci na nikšićkoj pijaci, Foto: Svetlana Mandić
Zakupci na nikšićkoj pijaci, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.04.2019. 18:06h

Zakupci na nikšićkoj zelenoj pijaci se plaše da bi mogli da ostanu bez posla, nakon što su nastavljeni radovi na tržnom centru (TC) Nikšić, koji se nalazi sa južne strane pijace, a čija gradnja je počela prije petnaestak godina.

Kako su kazali, do njih dolaze priče o zatvaranju pijace i izgradnji parkinga. Iako, kako kažu, niko to zvanično nije potvrdio, poučeni iskustvom od prije petnaestak godina, kada su priče o gradnji tržnog centra i zatvaranju dijela pijace postale stvarnost, riješili su da na vrijeme reaguju. Poručili su nadležnima da neće dozvoliti da se zelena pijaca, u sklopu koje posluje i pijaca za bijeli mrs, zatvori.

“Bojimo se, jer nas je jednom ‘zmija ujela’. Ovo je gradska pijaca, a pola su nam ‘ukrali’. Nemamo ništa protiv da se zgrada završi, ali mi i naše porodice od ovoga živimo.”, kazao je Radomir Bubanja koji sa suprugom prodaje voće i povrće skoro tri decenije.

Zifo Hodžić, nastavnik hemije i biologije, koji prodajom na pijaci zarađuje hljeb 25 godina, kazao je da se niko od toga posla nije obogatio, ali da njima predstavlja egzistenciju. Kako je objasnio, za tezgu u prvom redu sa vagom mjesečno plaćaju 127 eura, dok drugi redovi koštaju 70 eura. Kada sve to plate ostane im, kako reče, oko 200 eura zarade.

“Zaradimo toliko da preživimo i da za tu crkavicu ne moramo ići da kopamo kod privatnika za nekih deset eura. Ne znamo šta je istina, ali i ranije su kolale priče da će praviti to što su napravili u sred grada, u najljepšoj pijaci u bivšoj Jugoslaviji, pa se bojimo da se i ove ne obistine. Ako to bude istina, mi ćemo da pružimo građanski otpor koliko budemo mogli. Pozvaćemo građane i institucije da nam se pridruže da vidimo da li stvarno mogu ti moćnici toliko da uzurpiraju sve što se tiče države”, poručio je Hodžić.

Od 170 prodajnih mjesta zakupljeno je 45, a Hodžić to objašnjava činjenicom “da na svakom semaforu i trotoaru ‘cvjeta’ vanpijačna prodaja, pa ih i to dodatno uništava, jer je nekome u interesu, kako reče, da pijaca ne radi.

“Sa ove pijace, gdje prodajem 25 godina, podigla sam troje djece. Ona mora da oživi kao što je nekad bila, a ne da nas šikaniraju čas gore čas dolje. Hoćemo da radimo i zaradimo, da možemo da preživimo. Ne damo pijacu tako lako”, vidno uzbuđena poručila je Bosiljka Golubović.

Nevenka Zeković, samohrana majka petoro djece, koja prodaje voće i povrće dvije decenije, pokazuje tablu na kojoj stoji da je rekonstrukciju pijace uradila američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u partnerstvu sa Opštinom Nikšić i Javnim komunalnim preduzećem (JKP), koje gazduje pijacom. Dok su Opština i JKP u rekonstrukciju uložili po 29 hiljada eura, doprinos USAID je bio skoro 50 hiljada.

Kako su “Vijestima” iz TC Nikšić kazali krajem prošle godine, otvaranje centra, površine nešto preko devet hiljada metara kvadratnih, očekuju na Dan opštine, 18. septembra.

Muratović: Status pijace ostaje nepromijenjen

Direktor JKP Miodrag Muratović kazao je da će status pijace ostati nepromijenjen u odnosu na postojeće stanje.

“Ako se nešto nalazi u glavama nekih ljudi, a to još nije iznešeno, to ja ne mogu da znam. Status pijace ostaje onakav kakav je i nikakva odluka nije donesena da se promijeni za najmanju mjeru”.

Kazao je da rad pijace nije rentabilan, da im je godišnji gubitak oko 40 hiljada eura, kao i da će pokušati da zajedno sa Opštinom “pokriju” te gubitke.

U izvještaju o radu JKP za prošlu godinu stoji da pijačna djelatnost, a time i rezultati poslovanja radne jedinice Pijaca, pokazuju negativan poslovni rezultat i da se to preduzeće “mora osloboditi zelene pijace ili da Opština pokrije gubitke u njenom poslovanju koji u 2018. godini iznose 38.428,13 eura”. Ukupan promet na zelenoj pijaci prošle godine bio je 57,4 hiljade eura.

“Sem prirodnog odumiranja pijačne djelatnosti preseljenjem prodaje poljoprivrednih proizvoda u trgovine, naša pijaca ima više krupnih problema od kojih bih izdvojio procvat vanpijačne prodaje nastankom nelegalnih mješovitih pijaca i razvojem trotoarske trgovine, onemogućen je kvalitetan prolaz kroz zelenu pijacu, odnosno nesmetan prilaz sa Trga slobode, kupcima je onemogućen dolazak automobilom do zelene pijace zbog nepostojanja parking prostora u blizini. Postojeći parking prostor na početku Ulice Serdara Šćepana je zauzet taksi stanicom”, stoji u izvještaju JKP, koji je potpisao Muratović

Bonus video: