KONFERENCIJA "ZA SNAŽNIJI GLAS DJETETA U DRUŠTVU"

Brojne poteškoće u ostvarivanju prava djeteta

Konferenciji, koju je organizovala institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, prisustvovali su predstavnici Skupštine, Vlade, domaćih i međunarodnih organizacija, obarzovnih ustanova i medija
143 pregleda 0 komentar(a)
Šućko Baković, Ombudsman, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore
Šućko Baković, Ombudsman, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore
Ažurirano: 22.03.2018. 14:46h

Ostvarivanje prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja prate brojne poteškoće, što predstavlja ozbiljan izazov za porodice, škole, lokalne zajednice i društvo u cjelini, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković.

Na konferenciji „Za snažniji glas djeteta u društvu“ prezentovani su rezultati rada dosadašnjeg saziva Mreže Zlatnih savjetnika Zaštitnika i predstavljeni njeni novi članovi.

Konferenciji, koju je organizovala institucija Zaštitnika, prisustvovali su predstavnici Skupštine, Vlade, domaćih i međunarodnih organizacija, obarzovnih ustanova i medija.

Baković je ukazao da je mogućnost slobodnog izražavanja mišljenja bitna u životu svakog djeteta- da govori o stvarima koje ga se direktno tiču i u kojima učestvuje, u skladu sa svojim psihofizičkim sposobnostima.

„Prvi je utisak da je to lako ostvarljivo - i jeste, u svim slučajevima kada se mišljenje djeteta slaže sa mišljenjem odrasle osobe. Međutim, ukoliko je mišljenje djeteta suprotno, onda nastaju problemi. I tada dolazi do izražaja takozvani zaštitnički model odraslih, a koji je prisutan i u Crnoj Gori“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, što se tiče domaće prakse i primjene ovog prava, može se reći da ostvarivanje prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja prate brojne poteškoće.

„Zapazili smo da pravni profesionalci nerijetko olako zaključuju da dijete zbog svog uzrasta nije sposobno da formira mišljenje. Uočena je i praksa da se djetetu ne pruža mogućnost da izrazi svoje mišljenje, pod izgovorom da bi to bilo suprotno njegovom najboljem interesu. Praksa je raznolika i u pogledu načina izražavanja mišljenja – neposredno ili posredno“, naveo je Zaštitnik.

On je ukazao da se djeca nerijetko u sudskom i upravnom postupku saslušavaju kako bi se ispunila zakonsaka forma.

„Kada je u pitanju ostvarivanje ovog prava pred nama su ozbiljni izazovi kako za porodicu, školu, lokalnu zajednicu tako i za institucije i organe i društvo u cjelini“, dodao je Zaštitnik.

Baković je podsjetio da je u Instituciji, shvatajući važnost uključivanja dječjeg mišljenja u svemu što rade, formirali Mrežu Zlatnih savjetnika 2014.godine, uvjereni da su djeca najbolji promoteri njihovih prava.

On se zahvalio prvoj generaciji Zlatnih savjetnika, ocjenjujući da su postigli značajne rezultate i poželio dobrodošlicu novim članovima Mreže.

"Očekujem da će promovisati prava djeteta, raditi na jačanju dječje participacije na svim nivoima i rješavanju problema koje prepoznaju u sredinama iz kojih dolaze", kazao je Baković.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Osama Kogali, kazao je da je prva, pionirska generacija Zlatnih savjetnika napravila značajan, istorijski važan napor za unapređenje prava djece u Crnoj Gori.

„Čestitam novoj generaciji, koja preuzima ovu važnu ulogu i nastavlja sa ovom inicijativom. Imam dvije važne poruke, prva je namijenjena odraslima:da treba djecu da slušamo i obratimo pažnju na njihove savjete kada je u pitanju njihova dobrobit i budućnost. Moramo da ih slušamo na nivou porodice, zajednice ali i u politici“, kazao je on.

Drugu poruku uputio je Zlatnim savjetnicima, navodeći da imaju veliku odgovornost da predstavljaju svu djecu Crne Gore.

„Imate čast i odgovornost da govorite u ime sve djece Crne Gore, bićete njihov glas na svim forumima i preuzmite odgovornost – budite hrabri i možete promijeniti svijet“, kazao je Kogali.

U ime prve generacije Zlatnih savjetnika govorili su Bojana Šolaja, Marija Kalezić, Milica Tapušković i Jana Rakočević.

Nova Zlatna savjetnica, Nađa Bulatović, kazala je da je srećna zbog toga što je postala članica Mreže, ali i da osjeća odgovornost zbog obaveza koje slijede.

„Očekujem da ću zajedno sa svim članovima mreže uspjeti da probudim svijest građana Crne Gore o dječjim pravima i uopšte o važnosti dječije participacije. Takođe se nadam da ćemo zajedničkim snagama i trudom uspjeti da smanjimo nasilje nad djecom i da će samim tim naša država biti bolje mjesto za život“, poručila je ona.

Novi član, Đorđe Ivanović, rekao je da želi da i njegov glas dopre do ljudi koji mogu da čuju, razumiju i uzmu u obzir stavove i razmišljanja djece i mladih „zato što smo mi budućnost Crne Gore“.

„Ističem da mi kao djeca nismo ni mali ni nezreli, već samosvjesni i sloodnoumni da svijet posmatramo širom otvorenih očiju. Nadam se da će ono što budemo ovdje predlagali, kao neko ko predstavlja djecu, biti sagledano, analizirano i prihvaćeno u cilju poboljšanja život mladih u državi“, rekao je on.

Preporučujemo za Vas