PREDSTAVNICI ČETIRI ORGANIZACIJE SE SASTALI S PREMIJEROM

Predali Markoviću međunarodnu peticiju za podršku zaštite Ulcinjske solane

675 pregleda 0 komentar(a)
Danas ispred Vlade, Foto: PR Centar
Danas ispred Vlade, Foto: PR Centar

Predstavnici organizacija Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), BirdLife International, EuroNautur i Udruženja Martin Schneider-Jacoby predali su danas međunarodnu peticiju za podršku zaštite Ulcinjske solane sa više od 90 hiljada potpisa, premijeru Dušku Markoviću, piše PC Centar.

Izvršna direktorica CZIP, Jovana Janjušević, kazala je, nakon sastanka sa Markovićem, da se radi o online peticiji, koja je aktuelna već nekoliko mjeseci na nivou Evrope.

"U međuvremenu smo prevazišli 100 hiljada potpisa, što je jedna od najvećih peticija kada je u pitanju Crna Gora i zaštita prirode na teritoriji države, a koju su potpisali i ljudi koji vjerovatno nikada nisu bili na Ulcinjskoj solani, ali su shvatili njen značaj, odnosno pozvali su našeg premijera da se u što kraćem roku zaštiti Ulcinjska solana, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, kao i da se ona što prije revitalizuje kako bi se omogućio nekadašnji sklad između čovjeka i prirode", rekla je Janjušević ispred Vlade.

Ona je kazala da su na sastanku čuli da je Vlada posvećena ispunjavanju obećanja.

"To ne bi trebalo da nas začudi, obzirom da je Ulcinjska solana visoko kotirana na agendi evropskih integracija, budući da je jedno završno mjerilo u smislu zatvaranja Poglavlja 27 – Životna sredina", navela je Janjušević.

Ona je najavila 5. međunarodnu konferenciju o zaštiti Ulcinjske solane, koja će biti održana sjutra, a kojoj će prisustvovati resorno Ministarstvo i nadležna opština, kao i svi ostali zainteresovani subjekti, koji su direktno ili posredno uključeni u sam proces zaštite Ulcinjske solane.

"Nadam se da ćemo sa te konferencije iznjedriti bolje zaključke sa bolje preciziranim vremenskim okvirima, obzirom da iz godine u godinu pomjeramo tu formalnu zaštitu za naredni period, pa se ona još uvijek nije ispunila", kazala je Janjušević.

Predstavnik organizacije BirdLife International, Ariel Bruner, istakao je da ih je premijer u toku sastanka uvjerio da je Vlada posvećena finalizaciji zaštite Ulcinjske solane, kao i, kako je naveo, namjeru da se aktivno posvete budućem upravljanju tog zaštićenog područja.

"Nadamo se da će se ovo uskoro i desiti, kako bismo iskoristili međunarodnu podršku da se omogući revitalizacija i buduća zaštita ovog područja. Do sada je Ulcinjska solana bila jedna tužna priča koja je uključivala i ekološko propadanje, ali i gubitak poslova, tako da se nadamo da će ubuduće ova priča imati jednu dozu nade ka budućem oporavku", naveo je Bruner.

On smatra da je predaja peticije pokazala da Ulcinjska solana i njena zaštita imaju podršku na većem nivou.

"Nadamo da će ona prevazići pitanja ekologije u smislu obezbjeđivanja sigurne seobe ptica, kao i da će pružiti mnogo veću šansu u evropskim integracijama", rekao je Bruner.

On je ocijenio da su izjave premijera dovoljno osiguravajuće, navodeći da ih je Marković uvjerio da je zaštita Ulcinjske solane visoko na agendi "i da će njena buduća zaštita i upravljanje biti vrlo skoro postignuti".

Izvršni direktor organizacije EuroNautur, Gabriel Švaderer, ocijenio je da su predajom više od 90 hiljada potpisa građana i građanki ne samo Crne Gore, već Evrope i svijeta, pokazali kako je Ulcinjska solana važna na ne samo nacionalnom, nego i međunarodnom nivou.

"Ulcinjska solana je jedna od najvažnijih lokaliteta na nivou Mediterana, kada su u pitanju odmorišta za ptice tokom dugih migracija. Ona je jako značajna ne samo na evropskom nivou, već i globalno. Takođe je izuzetno važna i na lokalnom nivou, naročito za Opštinu Ulcinj, i za Ulcinjane i Ulcinjanke koji imaju Ulcinjsku solanu kao dio ličnog identiteta, obzirom da je ova fabrika nekoliko decenija zapošljavala lokalno stanovništvo", naveo je Švaderer.

On smatra da je predaja peticije početak otvorenog i konstruktivnog dijaloga sa Markovićem.

"Pored posvećenosti koju smo dobili od Vlade, i mi kao nevladin sektor, pokazali smo svoju spremnost da pomognemo u ovom procesu. Ono što mi nosimo kao poruku sa sastanka jeste obećanje da će Ulcinjska solana biti zaštićena, ne samo na nacionalnom nivou, već i na međunarodnom", rekao je Švaderer.

On je rekao da žele da budu optimistični kad su u pitanju obećanja Vlade, ali i da imaju dozu opreza "obzirom da nije prvi put da smo dobili obećanje koje nije ispoštovano".

Predstavnica Udruženja Dr Martin Schneider-Jacoby, Zenepa Lika, kazala je da su tokom sastanka stekli utisak da je premijer svjestan značaja Solane i da će se, kako je navela, potruditi i sve uraditi da se taj značajan prostor za biodiverzitet cijelog svijeta zaštiti.

"Izlazimo sa jako pozitivnim osjećajem. Premijer je prepoznao vrijednost Solane i to nam je jako drago. Opština Ulcinj završava odluku za zaštitu na nacionalnoj bazi, tako da ćemo uskoro imati zaštićen prostor na nacionalnom nivou. Sad je na Vladi da to odradi na internacionalnom nivou", istakla je Lika.