Princ Nikola Petrović: Poželio sam da budem vatrogasac, a ne arhitekta

"Vidljiva oštećenja su ogromna, a bojim se da nećemo biti u mogućnosti da procjenimo obim štete. Slika rušenja strelice tokom požara će ostati zauvijek urezana u sjećanje. No, srećom se struktura zidova i dvije kule očuvala zahvaljujući hrabroj intervenciji vatrogasaca"
3277 pregleda 9 komentar(a)
Vatrogasci koji su gasili požar koji je zahvatio katedralu Notr Dam, Foto: Reuters
Vatrogasci koji su gasili požar koji je zahvatio katedralu Notr Dam, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2019. 20:51h

Pred ovim slikama sam se osjećao kao čitav svijet, uznemiren s osjećajem nemoći pred katastrofom. U tom trenutku sam poželio da sam prije vatrogasac nego arhitekta, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), povodom požara koji je 15. aprila zahvatio katedralu Notr Dam, crnogorski princ Nikola II Petrović - Njegoš, prestolonasljednik dinastije Petrović, nosilac najvišeg odlikovanja Francuske Republike – Nacionalnog ordena Legije časti, po profesiji arhitekta i član Francuskog društva arhitekata u rodnoj Francuskoj gdje i dalje živi.

RSE: Kakve su (u ovom trenutku) procjene štete koju je pretpjela katedrala, i koliko toga se može obnoviti?

Princ Nikola: Vidljiva oštećenja su ogromna, a bojim se da nećemo biti u mogućnosti da procjenimo obim štete. Slika rušenja strelice tokom požara će ostati zauvijek urezana u sjećanje. No, srećom se struktura zidova i dvije kule očuvala zahvaljujući hrabroj intervenciji vatrogasaca.

Restauracija će biti jedna teška i delikatna radnja koja će zahtijevati vrijeme (ovdje govorimo o deceniji), talente, ali i značajne fondove.

RSE: Da li je teža situacija sa onim što spada u domenu gradjevine ili unutrašnjih dragocjenosti?

Princ Nikola: Dio dragocjenosti koje su u unutrašnjosti katedrale je moglo biti iznešeno tokom požara, još jedanput da ponovim zahvaljujući vatrogascima koji su rizikovali svoje živote. Najvažnije relikvije su spašene. Kao i najvažniji vitraži. Ne znamo šta je izgubljeno, ali je sigurno da izgubljeni predmeti neće biti pronađeni. Kada je sama građevina u pitanju, jedina nepopravljiva šteta je krovna konstrukcija iz 13. Vijeka koju zovemo "šuma", ali je to dio koji se ni ne vidi. Fizički to neće predstavljati problem, ali je dio duše građevine sagrađene rukama hiljade radnika prije osamsto godina nestao ovog petanestog aprila.

RSE: Može li se govoriti o vremenu koje će biti potrebno da se sve obnovi, koliko će trebati vremena, novca?

Princ Nikola: Vrijeme i novac su pitanja koja zavise isključivo od volje ne samo Vlade već i od volje čitavog naroda. Kada vidite kolektivnu emociju koja se danas pokazala, vidite da postoji jaka volja, a već je i dio značajnih sredstava koja su potrebna prikupljena zahvaljujući donacijama.

Kada je u pitanju vrijeme, sve zavisi kako će se institucije organizovati. Ovo može da potraje minimum tri godine, kako kaže bivši ministar kulture, gospodin Žak Lang, ili deset godina kako se inače priča. Ukoliko postoji volja Vlade, pet godina bi bio jedan razumno postavljeni cilj.

RSE: Može li se makar naslutiti uzrok i da li čitav događaj problematizuje pitanje bezbjednosti ovako važnog objekta?

Princ Nikola: Sigurno je da uzrok postoji. Niko još uvijek ne može da ga utvrdi. Istrage koju su u toku će morati utvrditi uzrok. A priori, ne bi trebalo da se radi o podmetnutom požaru. Moglo bi da bude nespostojanje protivpožatnog aparata. Posao postavljanja olovnog lima za krov podrazumijeva korišćenje lemilica na gas, dakle prisustvo plinskih boca je moglo odigrati značajnu ulogu prilikom širenja vatre. Naravno, prerano je da bismo to znali. Sigurno je da će bezbjednosne mjere na gradilištu značajnih građevina nakon ovog tragičnog dana biti pojačane.

RSE: Kako Francuzi podnose ovaj tragičan događaj?

Princ Nikola: Francuzi su pogođeni ovom tragedijom. Impresioniran sam u kojoj su mjeri vezani za ovaj spomenik, kao da se radi o članu porodice koji je doživio ozbiljnu nesreću. Nakon ovih nekoliko jako teških godina za Pariz i za Francusku i uprkos tenzijama iz posljednjih nekoliko mjeseci, Francuzi su odjednom ujedinjeni u nesreći i osjetila se i potreba za okupljanjem. Mislim, a i nadam se da će vrijeme obnove biti vrijeme kada će se povratiti vrijednosti bratstva koje su nosile Francusku tokom njene burne istorije.

RSE: Mislite li da će doći do politizacije ove nesreće?

Princ Nikola: Na dnu političke ljestvice je moguće, ali u uopšte uzev, ova tragedija prevazilazi političke podjele, a one koji budu pokušali da zloupotrijebe ovaj požar da bi se istakli, njihovi sugrađani će vrlo brzo razotkriti.

RSE: Je li Notr Dam mnogo više od katedrale ne samo za Francuze nego za svjetsku kulturnu baštinu?

Princ Nikola: Dobro ste rekli, Notre Dame je simbol za sve Francuze, jer i geografski i istorijski ona predstavlja srce i Francuske i Francuza. Pored njene religiozne funkcije, ona predstavlja i jednu ohrabrujuću sliku, čuvara zajedničke istorije. Ono što je Partenon za Grke, piramide za Egipćane, Lovćen za Crnogorce. Nije ona jedina gotska katedrala u svijetu, ali predstavlja sliku Francuske, njene kulture i njenih vrijednosti.

RSE: Kakav je bio vaš lčni doživljaj i kao arhitekte i kao čovjeka kome je Francuska druga domovina?

Princ Nikola: Pred ovim slikama sam se osjećao kao čitav svijet, uznemiren s osjećajem nemoći pred katastrofom. U tom trenutku sam poželio da sam prije vatrogasac nego arhitekta. Tek sam kasnije pokušao da razumijem što se moglo dogoditi.

Bonus video: