Bar: Vatrogasci neće političara za šefa

Pripadnici barskog SZS oštro su se usprotivili postavljanju kadra SD, kome po koalicionom sporazumu pripada to mjesto, i poručuju da je nestručna osoba rizik za građane
3043 pregleda 3 komentar(a)
Pripadnici Službe zaštite u Baru, Foto: Radomir Petrić
Pripadnici Službe zaštite u Baru, Foto: Radomir Petrić

Profesija vatrogasca ne smije biti iznad partijske knjižice, a postavljanje nestručne osobe na čelo Službe zaštite i spasavanja ogroman je rizik za sve građane i za cijeli grad.

To se navodi u saopštenju barskih vatrogasaca, povodom konkursa za izbor šefa te službe, mjestu koje bi prema koalicionom sporazumu koji su 6. jula 2018. potpisali DPS, SD, Biram Bar i BS, trebalo da pripadne Socijaldemokratama.

U saopštenju koje, kako je “Vijestima” rečeno, podržava 35 od ukupno 43 pripadnika jedinice, ukazuje se da je “Zakon svakako iznad koalicionog sporazuma vladajućih partija“. Vatrogasci se pri tome pozivaju i na riječi predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića koji im je prošlog avgusta saopštio da se prilikom izbora komandira “politika neće miješati u naš posao”.

Tom opštinskom službom od marta 2018. kao vršilac dužnosti načelnika komanduje Darko Vidaković. Na upravo zaključeni konkurs za radno mjesto komandira Službe zaštite i spasavanja, prema dostupnim podacima prijavila su se dvojica kandidata. Konkursni uslovi su VII stepen obrazovanja, Fakultet zaštita od požara ili drugi srodni smjer i najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima zaštite i spasavanja.

“Prema našim saznanjima, na konkurs se javio magistar protivpožarne zaštite sa 25 godina rada u službi - vatrogasac, zamjenik komandira i v.d. komandira SZS Bar, i službenik MUP-a, samostalni savjetnik u Direktoratu za vanredne situacije, koji je završio Fakultet za pomorstvo, bez radnog iskustva na poslovima zaštite i spasavanja. Prvi ispunjava sve uslove po slovu Zakona, a drugi ima političku pripadnost partiji koja je po koalicionom sporazumu „dobila“ ovo mjesto i nema iskustvo u poslovima zaštite i spasavanja, a ova odgovorna služba zbog interesa svih građana zahtijeva profesionalca”, navode vatrogasci.

Oni tvrde da je “postavljanje nestručne osobe” na čelo SZS ogroman rizik za službu, sve građane i za cijeli grad, da je protivzakonit Izbor čovjeka koji nema traženu stručnu spremu i minimalno pet godina prakse u Službi, te da očekuju da će odnos “prema građanima, njihovim životima i imovini i poštovanje zakona” biti osnovna smjernica pri izboru načelnika, “a ne koalicioni sporazum zbog fotelja političara”.

“Za vatrogasce ovo nije politička priča, već insistiranje na profesiji i poštovanju Zakona. U suprotnom zašto je raspisivan konkurs? Vatrogasci smatraju da su prevareni jer nam je predsjednik Raičević u radnoj posjeti 27. avgusta izjavio da se politika neće miješati u naš posao, a nepunih osam mjeseci kasnije saznajemo da smo samo još jedna stavka u koalicionom sporazumu”, navodi se u dopisu.

Sedam kvalifikovanih za mjesto komandira

U SZS Bar ima sedam ljudi kvalifikovanih za mjesto komandira sa više od 12 godina provedenih u službi.

SZS je već žestoko oštećena mjerama štednje koje trpimo godinama - nedostatak lične zaštitne opreme, loše stanje voznog parka i nedostatak specijalnih alata i opreme potrebnih za naš rad. To je još jedan razlog više da ne dozvolimo dalje srozavanje naše sluzbe, jer to dugujemo našim sugrađanima i budućim vatrogascima-piše u dopisu vatrogasaca.

Prema koalicionom sporazumu, u lokalnoj upravi DPS je dobio mjesta predsjednika i potpredsjednika Opštine, glavnog administratora, svih osam sekretarskih mjesta, načelnika Komunalne policije, SD predsjednika i sekretara SO, načelnika SZS i četiri pomoćnika sekretara, Biram Bar potpredsjednika i glavnog menadžera opštine i tri pomoćnika sekretara, a BS pomoćnika sekretara. Od preduzeća, DPS ima Vodovod i kanalizaciju, Lovstvo i Turističku organizaciju, SD deponiju Možura, Komunalne djelatnosti i Sportski centar, a Biram Bar Kulturni centar.

Bonus video: