Bošković i Benko: Za unapređenje saradnje u borbi protiv terorizma, ilegalnih migracija i hibridnih prijetnji

199 pregleda 0 komentar(a)
Benko i Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane
Benko i Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora i Mađarska zalagaće se za očuvanje i unapređenje saradnje u borbi sa aktuelnim bezbjednosnim prijetnjama i izazovima, uz poseban akcenat na preventivno djelovanje protiv terorizma, ilegalnih migracija i hibridnih prijetnji.

To je ocijenjeno u Budmipešti u jučerašnjem razgovoru crnogorskog ministra odbrane Predraga Bošković i njegovog mađarskog kolege Tibora Benka.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je Bošković rekao da Crna Gora izuzetno cijeni podršku Mađarske crnogorskoj evropskoj perspektivi, ali i ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

On je potvrdio odlučno opredjeljenje Crne Gore da nastavi sa reformama i da istraje na putu ka Evropskoj uniji, imajući u vidu da nakon članstva u NATO, evropske integracije predstavljaju prioritet naše vanjske politike.

Bošković je istakao da Ministarstvo odbrane nastavlja sa modernizacijom Vojske Crne Gore, u skladu sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima i savremenim standardima, uz podršku saveznika i partnera.

Benko je, kako se navodi, ocijenio da je prijem Crne Gore u NATO istorijski uspjeh, naglašavajući spremnost Mađarske da jednako snažno podrži Crnu Goru i na njenom evropskom putu.

On je kazao da se u regionu osjeća refleksija problema sa kojima se danas suočavaju Evropa i svijet i u tom kontekstu naglasio značaj evroatlantskih i evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

U razgovoru je konstatovan evidentan napredak u saradnji NATO i Evropske unije.

Zaključeno je da snažna povezanost međunarodnih aktera doprinosi efikasnijem odgovoru na bezbjednosne izazove.

"Sagovornici su se saglasili da će se Crna Gora i Mađarska zalagati za očuvanje i unapređenje saradnje u borbi sa aktuelnim bezbjednosnim prijetnjama i izazovima, uz poseban akcenat na preventivno djelovanje protiv terorizma, ilegalnih migracija i hibridnih prijetnji", navodi se u saopštenju.

Bonus video: