Bošković: Postoje neka pozitivna kretanja koja doprinose smirivanju situacije na Zapadnom Balkanu

"Sveukupni dobri odnosi naše dvije države svakako se manifestuju i u domenu odbrane. Zajedno smo u nekoliko međunarodnih misija, kao u Mazari-e-Šarifu u Avganistanu i u KFOR misiji na Kosovu. Iskoristili smo ovu priliku da razmijenimo mnoga mišljenja od interesa i za mađarsku i za crnogorsku stranu. Moram kazati da imamo zaista jedan visoki nivo saglasnosti, kako o regionu, tako i o globalnoj situaciji", istakao je Bošković
345 pregleda 2 komentar(a)
Bošković i mađarski ministar odbrane Tibor Benko, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković i mađarski ministar odbrane Tibor Benko, Foto: Ministarstvo odbrane

Želim da iskoristim priliku da se zahvalim Mađarskoj na podršci koju je uputila Crnoj Gori tokom naših evroatlantskih integracija, kao i onoj koju nam sada daje tokom integracija ka Evropskoj uniji, saopštio je juče crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković istakavši da je posjeta potvrda dobrih bilateralnih odnosa Crne Gore i Mađarske

"Sveukupni dobri odnosi naše dvije države svakako se manifestuju i u domenu odbrane. Zajedno smo u nekoliko međunarodnih misija, kao u Mazari-e-Šarifu u Avganistanu i u KFOR misiji na Kosovu. Iskoristili smo ovu priliku da razmijenimo mnoga mišljenja od interesa i za mađarsku i za crnogorsku stranu. Moram kazati da imamo zaista jedan visoki nivo saglasnosti, kako o regionu, tako i o globalnoj situaciji", istakao je Bošković.

On je dodao da su najveći dio vremena posvetili upravo regionu Zapadnog Balkana.

"Jer su i Mađarska i Crna Gora itekako zainteresovane za mir u regionu Zapadnog Balkana. Konstatovali smo da postoje neka pozitivna kretanja koja doprinose smirivanju situacije na Zapadnom Balkanu, kao i određena otvorena, za koja se zalažemo da budu riješena dogovorom i razgovorom, na zadovoljstvo svih. Kada je i pitanju saradnja dvije vojske i na planu odbrane, tu Crna Gora uči na iskustvu Mađarske, koja ima mnogo duži staž u evroatlantskoj zajednici", rekao je Bošković.

Kazao je i da su podijelili zajednička iskustva o modernizaiji crnogorskih oružanih snaga.

"Gospodin Benko, kao bivši oficir, zna koliko je važno ulaganje u modernizaciju oružanih snaga, i upravo je to ono što rade i Mađarska i Crna Gora. Crna Gora je bila i ostaje posvećeni prijatelj Mađarskoj i zajednički u Evropi možemo promovisati i vrijednosti i stremljenja koja mogu biti od koristi objema zemljama", zaključio je Bošković.

Bonus video: