Mikrobit školski klubovi sve brojniji: Projekat "Tajmer za ljekove" osvojio nagradu

Autori projekta su pojasnili da je on namijenjen starim osobama, sa ciljem uzimanja terapije u tačno vrijeme
310 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz OŠ "Njegoš", Foto: Ministarstvo prosvjete
Detalj iz OŠ "Njegoš", Foto: Ministarstvo prosvjete

Mikrobit džepni računar koji je, zahvaljujući Britanskom savjetu, uveden u crnogorske škole, zaživio je kroz mikrobit školske klubove koji su sve brojniji i njihove projekte, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

„Jedan od njih je i mikrobit projekat Osnovne škole “Njegoš” sa Cetinja pod nazivom „Tajmer za ljekove”, koji su izradili Đorđe Rajković, Stevan Milošević i Petar Popović, uz mentorku Suzanu Roganović, nastavnicu matematike“, kaže se u saopštenju.

Njihov projekat je, kako se navodi, osvojio nagradu na nacionalnom takmičenju u mikrobitu.

Autori projekta su pojasnili da je on namijenjen starim osobama, sa ciljem uzimanja terapije u tačno vrijeme.

„Najprije smo imali ideju da napravimo aparat koji će razvrstavati ljekove, ali smo brzo shvatili da je ovo nefunkcionalno i rizično rješenje jer lako može doći do grešaka. Tako smo smislili aparat koji se može koristiti u bolnicama, domovima starih i naravno u kućama“, kazali su oni.

”Tajmer za ljekove” sastoji se od tri kutije za jutarnju, popodnevnu i večernju dozu, na čijem dnu je otvor koji se pokreće pomoću servo motora.

Prema riječima autora, na svakoj pregradi nalazi se jedan mikrobit povezan na zvučnik, koji je programiran tako da zvoni u određeno vrijeme svakog dana.

U trenutku kad zazvoni, pokreće se servo motor, otvara kutiju i tablete ispadaju u čašu ispod.

Takođe, aparat ima i mikrobit koji mjeri temperaturu u kutijama i programiran je tako da pokazuje štrik ako je temperatura optimalna, odnosno manja od 25 stepeni, odnosno x ako je veća.

Rad sa mikrobitom je veoma interesantan i uživamo svaki put kada se okupimo da radimo na realizaciji neke ideje. Raditi sa mikrobitom nije teško, a tokom izrade projekta naučili smo da predlažemo nova rješenja, pričamo o njima i razmišljamo kako da ih unaprijedimo”.

Mentorka Suzana Roganović podsjetila je da je mikrobit džepni računar koji je dizajniran 2015. godine, sa ciljem podsticanja djece da se aktivno uključe u proces programiranja.

Kako je kazala, mala programabilna pločica, na kojoj se nalaze senzori pokreta i temperature, kompas, USB konektor kao i mogućnost bežičnog povezivanja Bluetooth tehnologijom, pružila je učenicima mogućnost da razvijaju vještine kao što su krtičko mišljenje i rješavanje problema i sveopšte digitalne pismenosti koje su neophodne za uspješan nastavak školovanja.

„Od kako je formiran, Mikrobit klub škole bilježi stalno povećanje broja članova”, istakla je Roganović.

Ministarstvo prosvjete nedavno je sa Britanskim savjetom potpisalo sporazum koji predviđa da će u naredne tri godine mikrobit džepni računar dobiti svaka crnogorska osnovna škola.

„Ukupno će, dakle, do kraja projekta biti dodijeljeno četiri hiljade mikrobitova školama. Dodatno, biće obučeno 700 nastavnika, od čega svi nastavnici informatike, ali i dio nastavnika jezika, prirodnih nauka, muzičkog vaspitanja i drugi“, kazali su iz Ministarstva.

Direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori, Vanja Madžgalj, kazala je da je to najveća finansijska investicije britanske vlade na ovim prostorima, vrijedna deset miliona funti.

„Obuhvatićemo sve osnovne škole. Ono što je suština ovog projekta jeste da vještine kritičkog mišljenja konzistentno integrišemo u nastavu, ali i u vannastavne aktivnosti“, rekla je Madžgalj.

Kako je navela, programiranje mikrobitom je jednostavno, a istovremeno omogućava izuzetnu kreativnost u radu.

„Programiranje jeste važno, posebno uzevši u obzir da će u budućnosti više od polovine zanimanja zahtijevati određene programerske vještine, čime stvaramo bazu za razvoj ekonomije 21. vijeka”, kazala je Madžgalj.

Bonus video: