U Tivtu i Herceg Novom obilježena godišnjica potapanja razarača "Zagreb" i smrti dvojice narodnih heroja

Vojničku počast dvojici palih heroja iskazale su posade školskog broda Mornarice VCG jedrenjaka "Jadran" i patrolnog broda P-105 "Durmitor"
1021 pregleda 1 komentar(a)
Sa komemorativnog skupa, Foto: Siniša Luković
Sa komemorativnog skupa, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.04.2019. 14:30h

Komemorativnim skupom ispred spomenika u velikom Gradskom parku i polaganjem vijenca u more u uvali Sveto Trojstvo, u Tivtu je obilježena 78. godišnjica potapanja razarača "Zagreb" i pogibije narodnih heroja, poručnika bojnog broda Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Njih dvojica su 17. aprila 1941. godine, odbijajući da priznaju kapitulaciju Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu i da poslušaju naređenje da svoj brod predaju neprijatelju, žrtvujuči svoje živote, digli u vazduh razarač Kraljevske mornarice Jugoslavije "Zagreb" i potonuli sa brodom u uvali Sveto Trojstvo u Tivatskom zalivu.

Vijence i svijeće na spomenik dvojici narodnih heroja su položile delegacije Mornarice Vojske Crne Gore, UBNOR-a i Opštine Tivat, Bokeljske mornarice, predstavnika boračkih organizacija primorskih gradova, studenata iz Doma studenata "Spasić i Mašera" iz Dobrote i učenika Srednje mješovite škole "Mladost" iz Tivta.

Vojničku počast dvojici palih heroja iskazale su posade školskog broda Mornarice VCG jedrenjaka "Jadran" na čelu sa komandantom, kapetanom korvete Zoranom Ivanovskim i patrolnog broda P-105 "Durmitor" predvođena komandantom, poručnikom bojnog broda Aleksandrom Stepanovićem.

O podvigu Spasića i Mašere govorio je kapetan korvete Ivanovski koji je naglasio da je njihov herojski i prkosni čin ostao upamćen i cijenjen kako na prostorima bivše Jugoslavije, tako i u svijetu jer se o njemu i danas govori na mnogim stranim vojno-pomorskim akademijama, a sa najvećim pijetetom prema njemu su se prije skoro 80 godina odnosili i tadašnji neprijatelji u Aprilskom ratu- Italijani.

"Ovi hrabri oficiri su umjesto bijele zastave i predaje, izabrali put u časnu, junačku smrt koja ih je svrstala u red najvećih heroja u pomorskom ratovanju u svijetu. Svi mi mornari – pripadnici Mornarice VCG, Udruženje boraca i antifašista Tivat sa ostalim građanima našeg grada i dalje će se sa ponosom sjećati i njegovati uspomene na ove hrebre oficire", kazao je Ivanovski, podsjećajući da su Spasič i Mašera zbog svog herojskog čina, posthumno naredbom Josipa Broza Tita, 1973. godine odlikovani ordenima narodnih heroja socijalističke Jugoslavije, kao dva jedina kraljevska oficira iz 1941. koja su zaslužila tu čast.

Vijenac i cvijeće na spomenik Spasiću i Mašeri je odvojeno položila i delegacija OBNOR-a iz Tivta i Kotora na čelu sa predsjednicima te dvije organizacije Matom Brguljanom i Ljubenkom Borovićem.

I u Herceg Novom obilježena godišnjica

Na gradskom groblju na Savini danas su položeni vijenci povodom 78 godina od pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere. Vijence su položili potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, te predstavnici i članovi hercegnovskog Udruženja boraca NOR-a, Matice Boke i Udruženja penzionera.

Prema riječima predsjednika Udruženja boraca NOR-a Mihaila Kilibarde, narodni heroji Spasić i Mašera dali su sve svoje najsvetije za oltar domovine, čime su zaplovili u vječne vode budućnosti. Njima su se, kako je kazao, pridružili heroji kao što su Živković, Đorđević, Jovanović i Pažina, ali i poručnik monitora “Drava”, Aleksandar Berić.

“Ističem ovu legendarnu trojku, jer su svi služili domovini u Boki kotorskoj. U momentu teške izdaje pod fašističkom najezdom, ostaju vjerni domovini Spasić, Mašera, posada broda monitora “Drava”, na čelu sa Berićem. Ostaje vjeran otadžbini i Mitrović, kada dostojanstveno, po ranijem dogovoru i pod dejstvom patriotskih snaga, ostaju dosljedni slobodarskoj tradiciji i vjerni svojoj istoriji, prošlosti, domovini, za vječnu budućnost, kazao je Kilibarda.

Odavanje pošte narodnim herojima ove godine upotpunjeno je i izložbom Nenada Milanovića iz Filatelističkog društva Igalo, koji je prikazao fotografije, žigove, dopisnice i istorijsku građu, kako o palim junacima, tako i o herojskom činu potpanja razarača “Zagreb”.

Delegacija UBNOR-a i antifašista Herceg Novi položila je vijenac na spomenik narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u Tivtu i prisustvovala komemoraciji koju su pripremili UBNOR-a i antifašisti Tivat u saradnji sa Opštinom Tivat,Mornaricom Crne Gore,srednjom školom „Mladost“ i studentima

Milan Spasić rođen je 1909. godine u Beogradu, a Sergej Mašera 1912. godine u Gorici. Kada je u aprilu 1941. godine izbio rat obojica su služili u Boki, na jugoslovenskom razaraču “Zagreb”. Italijani su 17. aprila ušli u zaliv i tada je naređeno je da brodovi budu napušteni, ali Spasić i Mašera su se odlučili na herojski čin prkosa i protesta protiv fašističke okupacije i sloma Jugoslavije – izazvavši eksploziju koja je uništila brod i njih odvela u smrt. Spasić je sahranjen na Savini, a Mašera u Sloveniji. Proglašeni su za narodne heroje 1973. godine i bili jedini koji su zbog djela učinjenog u Kraljevskoj vojsci Jugoslavije, proglašeni narodnim herojima socijalističke Jugoslavije. U Herceg Novom, na Savini jedna ulica nosi njihovo ime.

Bonus video: