Tivat: Građani sa zanimanjem razgledali novi patrolni brod MVCG

Promocija vojnog poziva, ali i nedavno uvedenog programa dobrovoljnog služenja vojnog roka održana je na gradskoj rivi Pine
1099 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe dijela naoružanja i vojne opreme jedinica VCG, Foto: Siniša Luković
Sa izložbe dijela naoružanja i vojne opreme jedinica VCG, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.04.2019. 15:37h

Ministarstvo odbrane Crne Gore u Tivtu je priredilo izložbu dijela naoružanja i vojne opreme jedinica Vojske Crne Gore, kao i priliku za zainteresovanu javnost da se u direktnom kontaktu i razgovoru sa oficirima, podoficirima i profesionalonim vojnicima, upozna sa uslovima života i rada u VCG.

Promocija vojnog poziva, ali i nedavno uvedenog programa dobrovoljnog služenja vojnog roka održana je na gradskoj rivi Pine gdje su, ispred ovdje vezanog školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka "Jadran", postavljeni šatori sa izloženim naoružanjem i opremom pješadijskih ali i specijalnih jeidnica VCG, kao i promotivnim materijalom.

Građani Tivta, posebno oni mlađi, iskazali su veliko interesovanje za izložene primjerke pješadijskog naoružanja, radio-komunikaciona sredstva, opremu za hemijsko-biološko-radiološku i nuklearnu zaštitu, te specijalnu opremu kopnenog, ali i podvodnog tima za protivminska dejstva, kao i za izložena vojna vozila među kojima je bio i jedan nedavno iz Njemačke dobijeni moderni lako-oklopljeni vojni terenski automobil tipa Mercedes Benz LAPV 5.4 Enok.

Pored ostalih, manifestacuju je obišao i gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac.

Tivćani su, nakon višegodišnje pauze od kada je zatvoren Arsenal i Mornarica se iz Tivta u najvećoj mjeri preselila u Bar, imali i priliku da u svom gradu ponovno vide jedan od tzv. sivih ratnih brodova Mornarice VCG.

Na Pine je naime, pristao i više sati ostao, nedavno u operativnu upotrebu MVCG uvedeni patrolni brod P-105 "Durmitor".

Brojni građani sa zanimanjem su razgledali ovaj ratni brod koji je nastao skoro 1,1 miliona eura vrijednom rekonstrukcijom raketne topovnjače RTOP-405 tipa "Rade Končar", posebno zbog toga što je taj posao obavila kompanijja "Arsemnal REM" iz Kraljeva, odnosno Tivta koju vodi bivši tehnički direktor tivatskog Arsenala, pukovnik Vasilije Pecić i u njoj su angažovani mnogi Tivćani - radnici i inženjeri ovdašnjeg bivšeg vojnog brodogradilišta.

P-105 "Durmitor" pod komandom poručnika bojnog broda Aleksandra Stepanovića, je sinoć, nakon uspješno obavljenih novih opitnih bojevih gađanja ciljeva na moru, uplovio u Tivat gdje je taj brod obišao i komandant Mormarice VCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović.

Prisustvo u tivatskoj luci 45 metara dugog "Durmitora" naoružanog sa dva topa "bofors" kalibra 57 mm, bilo je dodatni podstrek za uspjeh promotivnih aktivnosti vojnog poziva koje je u tom gradu priredilo Ministarstvo odbrane.

Bonus video: