Centar za OSI ne radi pola godine zbog gromobrana

Vrpca na nikšićkom Dnevnom centru presječena je 14. septembra, ali još nije primio korisnike
0 komentar(a)
Dnevni centar, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Dnevni centar, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.03.2018. 16:06h

Dnevni centar za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju za starije od 27 godina u Nikšiću još ne radi, iako je svečanim presijecanjem vrpce otvoren prije više od pola godine.

Koordinator centra Miloš Perović kaže da još nijesu primili korisnike zbog tehničkih problema i da će vrata konačno otvoriti za desetak dana.

“Postojao je gromobran koji nije zadovoljavao određene sertifikate, pa smo bili u obavezi da izvođaču radova naložimo da nabavi novi, što je i uradio. Gromobran je tu i čim vremenski uslovi dozvole biće postavljen i centar će primiti prve korisnike. Nadamo se da će to biti za desetak dana”, kazao je Perović.

On je rekao da su period od 14. septembra kada je centar svečano otvoren iskoristili za “kvalitetnu obuku” šest novih radnika.

Navodi i da su organizovali sastanak sa roditeljima i starateljima budućih korisnika i objasnili razloge kašnjenja početka rada.

“Roditelji i staratelji su imali razumijevanja jer su shvatili situaciju i vidjeli da to nije do nas. Za početak će usluge Centra koristiti njih desetak, a njihov broj će se sukcesivno povećavati”.

Korisnici će u Odjeljenju 27+, koje će funkcionisati u okviru Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom koji postoji od 2010.godine, imati elementarnu rehabilitaciju, rekreaciju, sport, radnu terapiju, obrok, a biće obezbijeđen i prevoz.

Površine je 300 kvadrata i ima prostorije za individualni i grupni rad, senzornu sobu, sale za fizioterapiju i osobe sa autizmom, dnevni boravak, kuhinju i veliko dvorište.

“Objekat je u potpunosti prilagođen korisnicima, a ovdje će biti i centar našeg sportskog društva, Specijalne olimpijade, koji smo osnovali u okviru naše ustanove”, kazao je Perović.

Vlada je za realizaciju projekta Dnevnog centra 27+ izdvojila 355.000 eura - 85.000 za kupovinu zgrade i 270.000 za rekonstrukciju i opremanje.

Bonus video: