U Ulcinju će ispraviti greške i najavljuju disciplinovanje stanodavaca

Ulcinj je lani po tom osnovu prikupio oko 630.000 eura, što je mnogo više nego ranijih godina, ali i skoro duplo manje od očekivanog iznosa
454 pregleda 1 komentar(a)
Fatmir Đeka, Foto: Samir Adrović
Fatmir Đeka, Foto: Samir Adrović

Nakon što su nedavno dobili „packe“ od ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da su nedjeljno zbog boravišne takse gubili pola miliona eura, u Ulcinju su odlučni da ove sezone isprave uočene greške i disciplinuju neodgovorne stanodavce.

Ulcinj je lani po tom osnovu prikupio oko 630.000 eura, što je mnogo više nego ranijih godina, ali i skoro duplo manje od očekivanog iznosa. Direktor Turističke organizacije Fatmir Đeka saglasan je sa ministrom.

“Dok Budva i Tivat broje milione po tom osnovu, mi kupimo mrvice, iako smo retorički svi zaklete lokalpatriote. To je sramota za grad i tako više neće moći. Malo je reći da nam je ove sezone cilj milion eura po tom osnovu. Zato će kazne za neprijavljianje gostiju, predviđene zakonom, stizati svima bez obzira ko su ili gdje i što rade”, kazao je Đeka “Vijestima”.

On je već za 25.april najavio otvaranje svih šest turističkih punktova u gradu i prigradskim naseljima gdje gosti mogu prijaviti boravak.

“Do juna, otvorićemo još tri - u Vladimiru, Kručama i kod bivšeg Galeba. Uporedo radimo na uspostavljanju kontnuirane saradnje sa svim opštinskim i republičkim inspekcijama, koje će uskoro pokrenuti aktivnosti na terenu”, najavio je Đeka.

Kazao je i da bi više trebalo raditi i na edukaciji samih gostiju kako bi i oni shvatili da je to i njihova obaveza.

“Novina ove sezone je uspostavljanje konkretne saradnje sa graničnom policijom. Na graničnom punktu, običnim uvidom u računar, znaće se da li je onaj ko odlazi iz zemlje bio i prijavljen tokom boravka. Ukoliko nije, kazne slijede i gostu i stanodavcu”, kazao je Đeka.

On je apelovao na stanodavce da izvade rješenja za izdavanje smještaja i da redovno prijavljuju goste kako bi izbjegli rigorozne kazne.

Bonus video: