Kaldrma pored kuće Rista Stijovića

Prošlog 19. decembra svečano je otvorena obnovljena je rodna kuća Rista Stijovića
940 pregleda 1 komentar(a)
Renoviranje ulice u Staroj varoši pored kuće Rista Stijovića, Foto: Luka Zeković
Renoviranje ulice u Staroj varoši pored kuće Rista Stijovića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.04.2019. 20:41h

Radnici privode kraju kaldrmisanje ulice Braće Zlatičanin u Staroj vaoši u kojoj se nalazi kuća Rista Stijovića. Ulica, koja izlazi na Trg Bećir Bega Osamnagića, biće kaldrmisana u čitavoj dužini od 143 metra i ostalo je da se završi još nekoliko metara. Radovi su prolongirani zbog loših vremenskih uslova, bilo je najavljeno da će biti završeni do kraja marta.

Radovi na rekonstrukciji otpočeli su 16. januara.

Ulica se naslanja na Trg Bećira Bega Osmanagića i završava se uklapanjem na Ulicu Gojka Radonjića u blizini raskrsnice sa Ulicom kralja Nikole.

“ Ulica Braće Zlatičana ispred kuće Rista Stijovića je duga 143 metara. Ugovorena vrijednost radova na rekonstrukciji, koja podrazumijeva izgradnju svih instalacija (atmosferske, fekalne, vodovoda i kanalizacije, tk instalacija, javne rasvjete) sa kompletnom kolovoznomkonstrukcijom i zastorom od kaldrme iznosi 124.401,31 euro.”, saopšteno je iz PG biroa.

Radove na predmetnoj lokaciji izvodi preduzeće “AG Infoplan” d.o.o.

Nakon završetka radova, Ulica braće Zlatičanin neće biti cijelom dužinom otvorena za saobraćaj. Dio ulice, od kuće Rista Stijovića do Trga Bećira Bega Osmanagića, kod Sat kule, biće prohodan samo za pješake.

Prošlog 19. decembra svečano je otvorena obnovljena je rodna kuća Rista Stijovića.

U novoj galeriji koja ima 340 kvadrata biće izložen legat našeg čuvenog vajara, njegova ostavština data u nasljeđe svom rodnom gradu.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Srđan Raičević je 19. decembra prošle godine izrazio zadovoljstvo otvaranjem objekta i galerije.

„Glavni grad je u ovaj projekat uložio 420.000 eura. Obekat je 50 m2 i galerija koja će imati oko 340 m2 prostora“. On je najavio da će Glavni grad početi rekonstrukciju ulice koja vodi do Rodne kuće Rista Stijovića i za te namjene uložiti 125.000 eura, te rekonstruisati čitavu ulicu i povezati je pješačkim stazama trgom Bećir Bega Osmanaagića. Radovi će trajati 60 dana.”, kazao je tada Raičević.

Galerija još nedostupna građanima

Iz PG biroa “Vijestima” je saopšteno da će korišenje prostora Kuće vajara Rista Stijovića kao izložbenog biti moguće nakon okončanja tehničkog pregleda i predaje korisniku prostora JU „Muzeji i Galerije“, koji će ga opremiti.

“Pored rodne kuće nalazi se posebni objekat Galerije. Izložbeni prostor na prizemlju i na spratu projektovan je tako da obezbijedi postavljanje dovoljnog broja predmeta iz Legata Rista Stijovića.Projektom uređenja terena predviđeno je izlaganje skulptura u dvorištu objekta.Otvaranje objekta za javnost nije moguće dok se objekat ne priključi na infrastrukturu, koja je izgrađena u sklopu rekonstrukcije Ulice Braće Zlatičanin. Nakon završetka svih radova, investitor je u obavezi da podnese zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole i nakon dobijanja upotrebne dozvole se može otpočeti sa korišćenjem objekta.

Idejno rješenje o načinu korišćenja ovog objekta će se sačiniti u skladu sa pravilima struke, a intencija je svakako da prostor bude prvenstveno korišćen kao galerijski, ali i za druge kulturne događaje, kao što su održavanje književnih večeri i slično.”, saopšteno je iz PG biroa.

Bonus video: