Nikšić: Ekolozi posadili tuje

Nikšićki ekolozi su prije pet godina odlučili da “stvar uzmu u svoje ruke” i nekada poznatom izletištu, Blace, vrate stari sjaj
305 pregleda 0 komentar(a)
Radno u eko bašti, Foto: DMEN
Radno u eko bašti, Foto: DMEN

Početak nove sezone u eko parku Blace, u Nikšiću, članovi Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) zajedno sa ekološkim, biološkim i volonterskim sekcijama Srednje ekonomsko ugostiteljske škole i Gimnazije „Stojan Cerović“ obilježili su sađenjem pet tuja u oglednoj bašti.

Sadnice je donirao Vladan Perunović, a ekolozi imaju u planu da do kraja aprila posade žitarice, pšenicu, raž, kukuruz i ječam.

“Na taj način najmlađi će imati priliku da se upoznaju sa žitaricama, ali i nauče da ih razlikuju. Ogledna bašta je nastala prije dvije godine i namjena joj je da se svake godine u edukativne svrhe sade nove vrste “, kazao je Miodrag Karadžić, predsjednik DMEN-a.

Nikšićki ekolozi su prije pet godina odlučili da “stvar uzmu u svoje ruke” i nekada poznatom izletištu, Blace, vrate stari sjaj. Postavili su raznovrstan mobilijar i napravili prijatan kutak kako za starije, tako i za najmlađe posjetioce. Iako je mobilijar često na meti vandal ekolozi ne odustaju – postavljaju novi u nadi da će na taj način “prevaspitati” one kojima ljepota smeta.

Bonus video: