RIBOLOVNI ZABRAN DO 15. MAJA

U NP Skadarsko jezero zaplijenjeno više od 150 ribolovnih mreža

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore pokrenulo je kampanju "Stop krivolovu" sa ciljem podizanja svijesti građana o zaštiti ribljeg fonda u vrijeme zabrana
424 pregleda 1 komentar(a)
Zaplijenjene mreže, Foto: Nparkovi.me
Zaplijenjene mreže, Foto: Nparkovi.me

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero u saradnji sa Nevladinom organizacijom "Grupa za zaštitu šarana" zaplijenila je prethodnih dana više od 150 ribolovnih mreža na lokacijama Koraćica, Zatice, Čisti jasen, Kornjača, Kodra i Pijesci.

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero traje od 15. marta do 15. maja i važi za izlov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore pokrenulo je kampanju "Stop krivolovu" sa ciljem podizanja svijesti građana o zaštiti ribljeg fonda u vrijeme zabrana, jer je to period kada se riba mrijesti i kada je najranjivija.

"Kampanjom želimo uključiti sve dobronamjerne posjetioce i građane, da svi zajedno čuvamo vrijednosti parkova. Apelujemo da ukoliko uoče bilo kakvu nepravilnost ili nelegalnu radnju istu prijave putem mobilne aplikacije JPNPCG ili našim službama na terenu. Izlovljavanje ribe u periodu ribolovnog zabrana je krivično djelo. Želimo spriječiti nelegalan ribolov, suzbiti nelegalnu prodaju ribe i podići svijest građana o značaju zaštite ribljih populacija za vrijeme mrijesta, što je jedan od glavnih ciljeva kampanje", rekao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Služba zaštite NP Skadarsko jezero, kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore, redovno obavlja kontrolu prostora i u saradnji sa drugim subjektima doprinosi očuvanju i zaštiti prirodnih i kulturnih vrijednosti parka.

Građani ovoj službi mogu prijaviti sve nezakonite aktivnosti na broj 067/709–497.