Peticija za očuvanje krstionice na Prevlaci: Vjernici traže dozvolu za obnovu cijelog manastira

Peticija će se potpisivati u Tivtu, Herceg Novom, Kotoru i Budvi
1246 pregleda 5 komentar(a)
Vjernici danonoćno dežuraju kako bi krstionicu odbranili od najavljenog rušenja, Foto: Siniša Luković
Vjernici danonoćno dežuraju kako bi krstionicu odbranili od najavljenog rušenja, Foto: Siniša Luković

Vjernici koji već skoro 20 dana danonoćno dežuraju i brane od najavljenog rušenja krstionicu na tivatskoj Prevlaci, u subotu 20. aprila na trgovima Tivta, Kotora, Herceg Novog i Budve organizovaće potpisivanje peticije kojom traže obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila i očuvanje krstionice.

Objekat površine 11 kvadrata podignut je prije nekoliko mjeseci na manastirskoj ponti na jugozapadnoj obali Prevlake, a Mitropolija –crnogorsko primorska za njega od države nije dobila neophodne papire i saglasnosti.

Zbog toga je Građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma donijela riješenja o uklanjanju krstionice koje je bilo zakazano za 2. april u 9 sati, ali se inspektori i izvršna služba tada uopšte nisu ni pojavila na Prevlaci jer je nekoliko sati prije zakazanog termina, propala intervencija policije koja je u noći pokupala da sa kopna i mora, zauzme krstionicu u kojoj se tada okupio veliki broj građana.

Od tada do dasnas neprekidno traju dežurstva vjernika ne samo pravoslavne, već i drugih vjeroispovjesti na Prevlaci koji čuvaju krstionicu, a od ovog vikenda kreće i potpisivanje peticije za očuvanje tog objekta.

Peticija u Tivtu će se, kako je najavljeno, potpisivati na Trgu Magnolija od 9 do 12 i na gradskoj rivi Pine od 14 do 19 časova, u Kotoru kod kamenog kioska od 9 do 19 časova, Herceg Novom na Trgu Nikole Đurkovića od 9 do 19 časova, te u istom terminu u Budvi ispred hotela “Mogren”.

Organizatori peticije ističu da je cilj ove inicijative dobijanje građevinske dozvole za obnovu manastira koju Mitropolija crnogorsko primorska čeka još od 2012. godine.

"Na 800. godišnjicu osnivanja Zetske episkopije, vjerni narod Boke zahtijeva obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj Prevlaci. Evropska povelja o ljudskim pravima i slobodama, kao i svi domaći pravni akti garantuju građanima pravo na slobodu ispovijedanja vjere na njihovom istorijskom-kultnom mjestu", ističe se u tekstu peticije koja će se potpisivati u Boki.

Bonus video: