Vijek od osnivanja Komunističke partije Jugoslavije

Centralnu proslavu značajnog jubileja u Crnoj Gori organizuju nikšićki komunisti koji će 23. aprila održari tribinu i položiti cvijeće na spomen ploču u "Njegoševoj“ ulici
452 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić

Povodom 100 godina od osnivanja Socijalističke radničke partije Jugoslavije sjutra se u hotelu „Slavija“ u Beogradu održava skup komunističkih i radničkih partija sa prostora bivše Jugoslavije, a Crnu Goru će predstavljati petnaestak delegata.

"Skupu će prisustvovati i predstavnici komunističkih partija iz Evrope i svijeta. Što se tiče delegata iz Crne Gore, koji idu iz svih gradova, obratiće se predsjednik i potpredsjednik Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKP CG), Vladislav Vuković i Dragoje Strunjaš“, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Opštinskog komiteta JKP CG Nikšić, Radislav Stanišić.

Centralnu proslavu značajnog jubileja u Crnoj Gori organizuju nikšićki komunisti koji će 23. aprila održari tribinu i položiti cvijeće na spomen ploču u "Njegoševoj“ ulici gdje je 1920. godine u aprilu formirana prva partijska organizacija u Nikšiću, a za sekretara je bio izabran Bajo Raičević, student prava.

Prije 100 godina, od 20. do 23. aprila 1919. godine, u hotelu "Slavija" u Beogradu osnovana je Socijalistička radnička partija Jugoslavije.

Već sledeće godine, na kongresu u Vukovaru, usvojen je i prvi program Partije, a ime je promijenjeno u Komunistička partija Jugoslavije.

Bonus video: