Baković pokreće postupak za škole u Baru

Ombudsman pokreće postupak na osnovu zahtjeva srednjoškolaca, a zbog stanja sportske sale, sanitarnih čvorova, prilaza školi i pažnje o bezbjednost učenika u večernjim satima
882 pregleda 0 komentar(a)
Polomljena stakla na sportskoj sali srednjih škola, Foto: Radomir Petrić
Polomljena stakla na sportskoj sali srednjih škola, Foto: Radomir Petrić

Na osnovu zapažanja i informacija učenika Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara (EUŠ), zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković pokrenuće postupak po službenoj dužnosti u vezi sa uslovima za održavanje nastave u fiskulturnoj sali, kao i bezbjednog prilaza toj školi.

Baković se na to odlučio nakon posjete đačke delegacije iz Bara.

Riječ je o problemima koji postoje godinama, i o kojima se stalno diskutuje na sjednicama Savjeta roditelja. Školski objekat u sklopu kojeg je i fiskulturna sala, EUŠ koristi u poslijepodnevnoj smjeni, a prijepodne, u zgradi i sali nastavni proces izvodi Gimnazija “Niko Rolović”. Fiskulturna sala je razbijenih prozora, koje huligani pod okriljem mraka non-stop nekažnjeno zasipaju kamenicama, zbog čega u salu prodiru atmosferske padavine koje ruiniraju i parket i mobilijar.

“Tokom razgovora sa učenicima, zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković obećala je da će pokrenuti inicijative povodom sve četiri sugestije učenika koje se tiču stanja i kvaliteta rada u školi, odnosno bezbjednosti učenika - da se pokrenu sanacije sportske sale, sanitarnih čvorova, osvijetli prilaz školi i da se povede više pažnje o bezbjednost učenika u večernjim satima. Naime, ispred oficijelnog ulaza u zgradu nedovoljno je prisustvo pripadnika policije od 17 do 19.15 časova kada završava rad druga smjena, a tada tamo, naročito u zimskim mjesecima kada je kraći dan, često dolaze sumnjiva lica. Đaci su sami primijetili da je grad pun policije, što su i iznijeli zamjenici ombudsmana, a nema ih kod školske zgrade. Ovi zahtjevi su rezultati sedam anketa koje su učenici sproveli među sobom, uz učešće Đačkog parlamenta, a zamjenici ombudsmana je bilo drago što su joj to baš učenici sami saopštili”, rekao je “Vijestima” profesor pravne grupe predmeta u EUŠ Neđeljko Đurović.

Delegacija EUŠ je bila u gostima kod ombudsmana na Međunarodni dan djece, pa je tom prilikom razgovarano i o dječjem prosjačenju i mogućnostima zaštite djece u slučajevima porodičnog nasilja, a đaci su predstavili ankete koje su sproveli među vršnjacima i predstavili mišljenja vršnjaka o slobodi izražavanja, zaštiti od diskriminacije i o poštovanju dječijih prava.

Učenicima i profesorima Neđeljku Đurovićou i Ivani Kovačević zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković je predstavila nadležanosti zaštitnika, način obraćanja građana i procedure u sprovođenju ispitnog postupka.

Bonus video: